Blogg

Publicerad: 24. juni 2020

Intryck från Haute Route

Luften är kall och krispig och solen har inte hittat över kammen ännu. Det doftar skidåkning, men istället spänner vi på oss stegjärnen för första gången. Vi fumlar med remmarna i det blå dunklet, fulla av spänning inför den första glaciärvandringen för många av oss.

Snart lämnar vi hyttans trygga värme bakom oss och beger oss av över de vita vidderna, uppåt. Vi är i hjärtat av Europa men känslan är att gå rakt ut i vildmarken. Det är förvånansvärt lätt att gå på den hårdpackade sommarsnön och snart möter vi solen i första passet. Vi tar en paus, en bit choklad, och njuter av den nu lysande vita världen som breder ut sig nedanför oss.

Det är varmt på glaciären. Solen speglas från alla håll och varje bit hud som solkrämen missat lyser snart röd. Leendena i gruppen lyser ikapp med solen. Våra båda bergsguider för oss med van hand över glaciären, fattar beslut om att svänga av eller knyta in oss i replag där vi bara ser formlösa vidder.

Lunchpaketet smakar gott där vi sitter uppflugna på några spetsiga klipptoppar med ett landskap som hämtat ur en fantasy-saga runt oss. Vi trampar sedan utför mot vår andra fjällhytta. Nu är vi snart veteraner!

Nedanför hyttan ligger en liten sjö, kanske fyrtio meter rätt över. Den är helt överisad sånär som på några kvadratmeter intill ”stranden”, en granitklippa. Hyttvärden skrattar och säger att den går under namnet ”Prima Travel-sjön”, eftersom bara vi och våra gäster badar i den. Alpina hjältar som vi blivit tar vi det som en utmaning och drar på badbyxorna och trippar ner till vattnet. Doppet varar inte längre och det värker i huden, men jublet från våra beundrare uppe på terrassen gör att vi håller masken! En varm köttgryta och några glas tjockt rödvin smakar extra bra den kvällen.

Trekkingresor

Juni 2024

Juli 2024

September 2024

Juni 2025

Juli 2025

Augusti 2025

September 2025