Blogg

Publicerad: 26. juni 2020

Sex heta fotbollsderbyn att se innan man dör

Vi har tittat närmare på sex av Europas hetaste fotbollsderbyn och där alla bidrar med extra känsla och stämning kring en fotbollsmatch! Alla som någon gång varit på något av de listade rivalmötena kan snabbt intyga att det är en unik upplevelse, och definitivt något varje fotbollsälskare måste hinna med under sitt liv.

Celtic - Rangers

The Old Firm spelas i Glasgow mellan katolikerna från Celtic och protestanterna från Rangers. Trots att matchen spelas i Skottland är det den irländska trikoloren (Celtic) och Storbritanniens Union Jack (Rangers) som mest syns på läktaren. Efter den skotska cupfinalen 1980, som slutade med en 1-0 seger för Celtic, drabbades klubbens supportrar samman i en av de värsta planinvasionerna i modern tid. Händelsen gjorde att all alkoholförsäljning förbjöds på skotska fotbollsmatcher. Celtic Park gungar när Rangers kommer på besök. Ett minne för livet.

Union Berlin - Hertha Berlin

Första Bundesliga-derbyt i Berlin spelades den 2 november 2019. Det var första gången på 30 år två Berlinklubbar möttess i Bundesliga, en riktig folkfest på Unions hemmaarena Stadion An der Alten Försterei, som tar dryga 21 000 personer. När Hertha har hemmaplan på Berlins Olympiastadion kan ni räkna med att samtliga 75000 stolar är uppbokade.

Real Madrid - Atlético Madrid

El Derbi madrileño kallas detta Madrid-derby mellan rivalerna Atletico Madrid och Real Madrid. Matchen har visserligen inte samma status som El Clásico, men i den spanska huvudstaden slår det blixtar när lagen möts, särskilt på Santiago Bernabeu.

Lazio - Roma

Derby della Capitale bjuder på en grym publikt och en fantastisk stämning. AS Roma var resultatet av en sammanslagning av flera klubbar från Rom på initiativ av Benito Mussolinis fascistparti, där SS Lazio som enda lag vägrade ingå. Bortsett från all aggressivitet är det trots allt ett underbart fotbollsderby, och undviker man supporterkurvorna på Olympiastadion är det ändå en känsla som sitter kvar länge i kroppen.

Inter - Milan

Stadio Giuseppe Meazza eller San Siro. Inter eller Milan. Historien kring Derby della Madonnina mellan Inter och Milan tog fart för över 100 år sedan i samband med en tvist om AC Milan skulle tillåtas att ta in utländska spelare. Splittringen i klubbens styrelse ledde till att halva skutan lämnade sina uppdrag och i stället grundade FC Internatzionale Milano. Infekterat är bara förnamnet. San Siro bjuder verkligen upp till dans när det vankas derby.

Manchester United - Manchester City

Manchester-derbyt är hetare än på länge i och med att City har rustat ordentligt och nu till och med gått om United som storebror i stan. United sladdar i ligan och har trubbel med chefstränare. Det bäddar för att derbyna kan bli heta och inte direkt friktionsfria.