Vy över Dourodalen

Blogg

Publicerad: 15. mars 2024

En kryssning mellan terrasserna - vinkryssning i Portugal

En flodkryssning är ungefär en vecka lång, så hur fyller man tiden och gör upplevelsen härligt minnesrik? Inga problem! 😃 Följ med oss några dagar ombord på flodkryssning för vinälskare på Douro-floden i Portugal.

Resan som beskrivs är ett exempel på hur en av våra vinkryssningar kan se ut.

Ankomstdagen

Medan väskorna tar sig själva från kajen till hytten går vi upp på soldäck. Det är skönt sommarvarmt och på floden vinkar resenärer från passerande båtar. Middagen serveras, men först välkomstdrink!

Många kockar

Ja, ombord finns bara en kock i köket, men kring resan är det många som bidrar. Escapes resedesigner syr ihop detaljerna som reseledaren sedan tar över i kontakt med kontoret om det uppstår något på vägen. Ett team av servicepersonal i köket, på däck och i receptionen gör allt för din bekvämlighet. Och så kaptenen förstås!

Dag 2

Smyger ur sängen, drar ifrån en bred glipa i gardinen och slår upp balkongfönstret. Tussar av dimma svävar på vattenytan medan dagen gryr. Efter frukost stannar fartyget upp vid vår första sluss, spännande!

Vinprovning på Pacheca

Quinta da Pacheca var en av pionjärerna inom vinproduktionen och deras hårda arbete lönade sig, för idag är de högt respekterade vinproducenter. Dagens vinutflykt går till deras vackra gård på flodens södra strand. Här fottrampas vinet i granitkar innan det lagras. Vi får smaka på flera olika sorter, såväl vitt som rött, torrt som sött.

Dag 3

Fartygets servicepersonal tar väl hand om oss, uppmärksamt och vänligt. Programpunkter flyttas om och avgångstider ändras, men reseledaren sköter allt med van hand. Färden går vidare i stilla ro.

Medan fartyget plöjer vattenytan erbjuds en exklusiv vinprovningombord. Vår vinkännare Mats, som till vardags är ordförande i Munskänkarna, har valt ut ett antal olika viner från hela Portugal. Det blir smakliga Alentejo och mineralrika Azorerna.

Dag 4

30 grader varmt gör att vi njuter under soltaket, i den lugna aktern och vissa svalkar sig i poolen. Om man sitter på poolkanten med fötterna i vattnet är de passerande sluttningarna påtagligt nära!

Grupp väntar utanför en quinta på vinprovning

Längs Douro finns många quintas för vinprovning

Exklusiva viner utvalda av vår vinkännare

Det blev 37 olika viner som provades på vingård/vinhus eller till måltider och provningar ombord med vår vinkännare Mats under vår senaste Flodkryssning för vinälskare i Dourodalen. Platserna på nästa års vinkryssning bokas för fullt.

Dag 5

Mellan utflykter på slingriga vägar med vidunderlig utsikt och flera-rätters måltider med vin i gott sällskap finns det även tid till stillhet med en bok i sin mysiga hytt eller i en solstol på soldäck.

Fartyget kryssar från utloppet i Porto vid Atlantkusten inåt land mot spanska gränsen där fartyget vänder i Barca d'Alva. Efter middagarna är det kvällsunderhållning i loungen där vi ser flamenco-show och lokal folkdans som är mycket uppskattat.

Dag 6

Slutligen når vi Porto! Fantastiskt intressant och livlig stad som rymmer folkliv, färger och vackra hus. Restauranger ligger tätt och här finns mycket roligt; portvinshus, havsbad, kulturspaning, kaféer.

«Mycket bra längd på utflykterna. Promenadavstånd till vinprovning i Porto var perfekt.» Nöjd vinkryssare ur enkät oktober 2023