Druvor från vingården i Italien.

Blogg

Publicerad: 17. augusti 2023

Vinresor utan snobberi - Alla är välkomna!

Förkunskaper om vin är oviktigare än du förmodligen tror. Tack och lov är alla välkomna på vinresor med Escape Travel, oavsett erfarenheter på områdena vinprovning och vinkunskap. Mikael är vår vinexpert på den årliga flodkryssningen för vinälskare; läs hans reflektioner om Portugal och följ med i oktober. Det blir inspiration, nya smaksensationer och gemenskap!

Det är Escapes tolfte år med vintema på Europas floder. Varför blev det just Dourodalen i år?

Jag vill visa flera facetter av Portugal som intressant vinland. Hur har traditionerna utvecklats fram till idag? Vilka spännande utvecklingar sker idag? Traditionella viner av hög klass blandade med nya, överraskande viner. Det finns mycket att prata om!

De traditionella vinerna från Portugal är naturligtvis portvin i olika former men också röda viner blandade av flera druvor. Efter EU-inträdet 1986 fick portugisiska vinmakare bättre möjligheter att investera i ny teknik och utrustning vilket har medfört både en enorm kvalitetshöjning och en marknadsanpassad prissättning av alla viner.

Människor sitter runt skjulet på däck av flodkryssningsfartyg och njuter av ett glas vin.

En lugn eftermiddag på däck.

Douro vida onboard wine tasting

Vad vet vi troligtvis inte om Portugal som vinland?

Det finns över 250 olika inhemska gröna och blå druvor och stora skillnader mellan vintyper från olika regioner. Det nyväckta självförtroendet hos portugisiska vinmakare betyder ett ökat fokus på dessa sorter. En av trenderna är att göra endruvsviner av inhemska sorter för att lära känna druvans egenskaper och prova olika blandningar. De säger t ex "Varför ska vi plantera merlot när druvan blir bättre på andra ställen?"

Hur är det ombord på flodkryssning?

Det är bekvämt och så socialt man har lust med. Fartygen är småskaliga och vi blir snabbt kända med varandra. Hytterna är alla utsides och trevligast är förstås de med fransk balkong. Det är en mycket behaglig känsla att se ut över terrassodlingar från sin hytt medan man gör sig i ordning för kvällens middag. Varje dag gör vi utflykter så det blir aldrig tråkigt på kryssning.

Har du något personligt favoritvin?

Jag har inte det, för alla viner har en historia att berätta och den vill jag höra och förstå. Det betyder inte att jag tycker lika mycket om alla viner, men jag har alltid respekt för var de kommer ifrån. Och inte minst för det hårda arbete som ligger bakom.

Det är roligt när våra gäster hittar en ny favorit förstås och det gör man lätt på dessa flodkryssningar. Vi delar kunskap, smakar och njuter under familjära former i en vacker och elegant miljö, avslutar Mikael Karlin med ett leende.