Slott och borgar ligger på rad längs Rhen! På några av kryssningarna ser du bifloderna Mosel och Main.

Flodkryssning på Rhen

Bingen am Rhein and Rhine river in Rheinland-Pfalz, Germany

Våra kryssningar på Rhen

Det finns en mängd olika upplevelser längs Rhen. På några av kryssningarna ser du också bifloderna Mosel och Main. Rhen sträcker sig från de schweiziska alperna, korsar Bodensjön, flyter från Basel och ut vid det stora deltaområdet nära Amsterdam. På en resa på Rhen i denna del av Europa kan du uppleva höjdpunkter som färgglada tulpanfält, långsträckta vingårdar, imponerande medeltida slott, charmiga småstäder, tekniska mästerverk av kanaler och slussar.

Utflykter som tar dig med in i historien på kullerstensgator omgiven av korsvirkeshus. Även på dessa resor kommer god lokal mat och dryck att vara en viktig del av upplevelsen.

Hitta din Rhen-kryssning

Sevärdheter och upplevelser längs Rhen:

Istock 000048762064 amsterdam nederland

Amsterdam

Kanalstaden framför alla måste vara Amsterdam! Speciellt om du vill åka på en flodkryssning är den holländska huvudstaden en fantastisk utgångspunkt. Staden är känd för sina pubar, sprudlande nattliv och tillräckligt massor av konst.

Amsterdam har varit en viktig hamn- och handelsstad sedan 1600-talet och Nederländerna blev självständiga under samma period. Detta ledde till en guldålder för staden, och många av de magnifika arkitektoniska mästerverken man kan se idag är från denna tid. Holländarna har visat sig vara mästare på att tämja naturen med sina vallar och kanaler, och detta gör en flodkryssning från Amsterdam lika mycket en introduktion till teknik som en avkopplande semester med utsökt mat och dryck.

Redan innan Nederländerna blev självständigt var området känt för banbrytande konst. Om det är något du måste ta med dig när du besöker Amsterdam, så är det många museer. Bosch, Rembrandt, Vermeer och Van Gogh är bara några av de gamla mästarna som du kan se på Rijksmuseum och Van Gogh Museum, medan Stedelijk Museum är platsen att se modern konst. Det kan också vara spännande att besöka Anne Franks hus, Sjöfartsmuseet (Scheepvaartmuseum) och Judiska museet.

Förutom all den högkultur som Amsterdam kan locka med, är detta också en perfekt stad för livets enkla nöjen: kall öl på en lokal pub, stroopwafel och kaffe i en park, mata ankor längs kanalerna och naturligtvis Europas mest vågade souvenirer.

Istock 000050112908 large

Strasbourg

På våra Rhen-kryssningar stannar vi mest på den tyska sidan av floden, men det skulle vara synd och skam om vi inte besökte Strasbourg. Staden har också varit en del av Tyskland vid flera tillfällen genom historien.

Och vilken historia! Strasbourg firade sitt 2000-årsjubileum 1988, baserat på skriftliga referenser till den romerska staden Argantorati år 12 f.Kr. Det moderna namnet nämndes först 600 år senare av historikern Gregor of Tours. Stadens historiska centrum ligger på Grande île, som är en ö i floden Ill, några kilometer väster om Rhen. Avståndet från huvudvägen ger den gamla staden en mycket lugnare känsla än vad storleken och betydelsen annars skulle indikera. Du kan verkligen koppla av i Strasbourg.

Som den största staden i hjärtat av Alsace finns det många möjligheter att njuta av gottt vin i staden: Mat är viktigt i hela Frankrike, och Alsace-specialiteter kännetecknas av närhet till Tyskland och Schweiz, men också med tydliga inslag från hemlandet. Raclette, Flammkuchen och Choucroute är bland regionens specialiteter. Smaklig måltid!

Gamla stan i Basel med den röda stenen Munster domkyrka och Rhinen, Schweiz.

Basel

Det kan komma som en överraskning för många att Schweiz tredje största stad är den näst största hamnstaden längs Rhen, efter Duisburg i Tyskland. Även om världens största hamn, Rotterdam, ligger i slutet av floden, kallas den inte längre Rhen när den rinner ut här.

Basels historia är - som med så många andra städer i området - lång och komplex. Som säte för utbildningar är Basel den plats där du hittar Schweiz äldsta universitet: det nästan 600 år gamla universitetet i Basel lockar med en internationell och mångsidig miljö med över 13 000 studenter. Men staden var redan två tusen år gammal när universitetet grundades, på platsen där Rhen vänder norrut på väg mot Nordsjön från Alperna, bra beläget för att kunna kräva tull på flodtrafiken.

Några av de vackraste och äldsta byggnaderna längs Rhen ligger i Basel, och det säger mycket! Basler Münster-katedralen startades 1019, förstördes av jordbävningar 1356, men slutfördes 1500. På gatorna runt kyrkan har många arkeologiska utgrävningar gjorts som har genererat att gamla, pre romerska ruiner kommit fram. Dessa är lättillgängliga och rekommenderas att titta på om du har några timmar att spendera på att utforska Basel. Har du mer tid bör du avsätta detta för att besöka Basels historiska museum.

Flygplatsen som tillhör staden har - som en av få i världen - flera IATA-koder, eftersom den tjänar tre länder: Tyskland, Schweiz och Frankrike. Det ligger i det senare, men det är en kort väg och bra förbindelser till de lokala städerna.

Kulturlandskap

Vinranker med åslandskap i bakgrunnen

Hjärtat av Tysklands vinproduktion

Stora delar av Tysklands vinproduktion är koncentrerade till området kring Rhen, särskilt mellan landets södra gräns och upp till bifloden Mosel. Längre norrut är klimatet för kallt. Men från de sydligaste till de nordligaste områdena finns det -- en sak de gör bäst. Syra friskt vitt vin, nästan uteslutande tillverkat av Riesling. Det varierar i sötma, även om de senaste trenderna gynnar torra stilar. Följ med på en av våra flodkryssningar på Rhen där vinprovning är en del av programmet, och du kommer garanterat att göra några nya och mycket trevliga vinbekanta.

Träsnitt från Rhen och St. Goar

Lorelei-klippen

Lorelei-klippan ligger ungefär halvvägs mellan Koblenz och Mainz. Även om man kan tro att det tog sitt namn från en jungfru som satt på toppen och längtade efter en riddare som försvann vid ett korståg en gång, är det inte sant. Namnets två mest troliga ursprung kommer antingen från det lokala uttrycket loreln, vilket betyder att viska eller lauern (som vi känner på norska till exempel att ligga och lura) och det keltiska ordet för klippe-ley. Det vill säga antingen den viskande klippan eller den klippa som ligger på lur. Båda namnen hänvisar till de kraftfulla forsarna som förekommer i denna del av floden och ger kryssningen lite extra spänning när fartyget passerar här.

Resekalender

Maj 2024

Juli 2024

Augusti 2024

September 2024