Där slott och borgar ligger på rad

Rhen och Mosel

Med medeltida borgar och idylliska byar, gröna sluttningar och slingrande flodarmar, är det inget överdrift att säga att en resa till området kring Rhen eller Mosel är som en saga. Rhen sträcker sig från de schweiziska alperna, korsar Bodensjön, flyter från Basel och ut vid det stora deltaområdet nära Amsterdam. Mosels källa ligger i Frankrike och rinner norrut genom Tyskland och Luxemburg innan den ansluter sig till Rhen vid Koblenz.

Resor på Rhen och Mosel

Ingen annanstans är vingårdarna så branta och Rieslingen så krispig. På en resa på Rhen i denna del av Europa kan du uppleva höjdpunkter som färgglada tulpanfält, långsträckta vingårdar, imponerande medeltida slott, charmiga småstäder, tekniska mästerverk av kanaler och slussar. Utflykter som tar dig med in i historien på kullerstensgator omgiven av korsvirkeshus. Även på dessa resor kommer god lokal mat och dryck att vara en viktig del av upplevelsen.

Resekalender

Maj 2024

Juli 2024

Augusti 2024

September 2024

December 2024

Sevärdheter och upplevelser

Istock 000048762064 amsterdam nederland

Amsterdam

Kanalstaden framför alla måste vara Amsterdam! Staden är känd för sina pubar, sprudlande nattliv och konst. Bosch, Rembrandt, Vermeer och Van Gogh är bara några av de gamla mästarna vars verk kan beundras på de många muséerna. Det är också en perfekt stad för livets enkla nöjen: kall öl på en lokal pub, stroopwafel och kaffe i en park, mata ankor längs kanalerna och naturligtvis Europas mest vågade souvenirer.

Vinranker med åslandskap i bakgrunnen

Hjärtat av Tysklands vinproduktion

Tysklands vinproduktion är koncentrerad till området kring Rhen, särskilt mellan landets södra gräns och upp till bifloden Mosel. Längre norrut är klimatet för kallt. Här blir Rieslingen perfekt och mycket läcker. Sötman varierar, även om de senaste trenderna gynnar torra stilar.

Istock 000050112908 large

Strasbourg

Ljuva Alsaces största stad har tillhört både Tyskland och Frankrike genom historien. Här njuter man av god fransk mat och viner: Raclette, Flammkuchen och Choucroute är bland regionens specialiteter. Smaklig måltid!

Träsnitt från Rhen och St. Goar

Lorelei-klippen

Lorelei-klippan ligger ungefär halvvägs mellan Koblenz och Mainz. Även om man kan tro att det fått sitt namn från en jungfru som satt på toppen och längtade efter en riddare som försvann vid ett korståg en gång, är det inte sant. Namnet syftar, via antika ord, till de kraftfulla forsarna som förekommer i denna del av floden och ger kryssningen lite extra spänning när fartyget passerar här.

Gamla stan i Basel med den röda stenen Munster domkyrka och Rhinen, Schweiz.

Basel

Schweiz tredje största stad är den näst största hamnstaden längs Rhen, efter Duisburg i Tyskland (även om världens största hamn, Rotterdam, ligger i slutet av floden, kallas den inte längre Rhen när den rinner ut där). Basel grundades där Rhen vänder norrut på väg från Alperna mot Nordsjön, bra beläget för att kunna kräva tull på flodtrafiken. Här ligger Schweiz äldsta universitet och några av flodens vackraste byggnadsverk, som Basler Münster-katedralen och romerska ruiner.