Boka flodkryssning på Douro 2025!

Douro

Nu finns flodkryssningar för 2025 på Douro i Resekalendern!

En resa längs Douro är en resa in i Portugals fantastiska mat- och vintraditioner. En flodkryssning är det bekvämaste sättet att uppleva en av landets vackraste regioner på, definitivt något för livsnjutare!

Floden har sitt ursprung i Spanien och rinner västerut till utloppet vid portugisiska Atlantkusten. Från vinodlingarna i dalen fraktas druvor till hamnstaden Porto. I århundraden har staden varit förknippad med portvin och på södra sidan av floden, i stadsdelen Vila Nova de Gaia, ligger de kända portvinshusen från 1700-talet på rad. Idag är Douro ett piggt vinområde som också kan torra viner.

Resor på Douro

Resekalender

Maj 2024

Augusti 2024

September 2024

April 2025

Maj 2025

Augusti 2025

September 2025

Floden rinner genom idylliskt landskap i Regua

Flodkryssning Douro - Portugal 8 dagar

Avresa 2025-09-06 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 28.995,-

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och småstäder fulla av kultur och historia, inte minst charmiga och ostyriga Porto. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan. Bussutflykten till den av UNESCO skyddade staden Salamanca, är en av höjdpunkterna.

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Landskap i Douro Valley, Portugal

Båtvandring i Portugal

Avresa 2025-09-06 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 28.995,-

Douro slingrar sig genom det frodigaste av Portugal där druvorna som ska bli till portvin odlas. Vi bor på en bekväm flodkryssare som glider fram genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar. Vid strandhuggen gör vi trevliga vandringar över kullarna och kryddar med lokala maträtter och goda viner. En härlig upplevelseresa till fots!

Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Vinodlingar och landskap i Douro-regionen i Portugal

Flodkryssning Douro - Portugal 6 dagar

Avresa 2025-09-16 / 6 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 24.990,-

Douro är vinets pulsåder som livet i ostyrigt charmiga Porto alltid kretsat kring. Det blir en naturskön och slingrande resa längs floden, tidigare transportväg av vintunnor från Dourodalen. En äkta naturupplevelse längs olivlundar, vinodlingar och sceniska bergsbyar på en av Europas vackraste floder.

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Ekologisk frukt och jordbruk tema

Flodkryssning för vinälskare i Dourodalen

Avresa 2025-09-16 / 6 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 24.990,-

I Dourodalen finns ett av världens vackraste vinlandskap, med branta sluttningar täckta av vinodlingar ner mot den 900 km långa floden. Portvinet som produceras här känner de flesta till, men det produceras även många eleganta röda och vita viner i Portugal. Vår svenska vinexpert tar oss med till vingårdar och delar med sig av sin outtömliga vinkunskap.

5 vinprovningar // Vin, öl, drinkar och mineralvatten ingår ombord på vår kryssning // Franskinspirerad mat med lokal inslag ombord

Sevärdheter och upplevelser

Gatebutik med varor i fönstren

Porto

Den näst största staden i Portugal är ett måste på varje resa längs Douro. Porto har både gett namn åt landet och åt en av landets största exporter: portvin.

Du kan inte undvika portvin i Porto, särskilt om du åker till distriktet Vila Nova de Gaia, som ligger på Douros södra strand. Här ligger portvinhusen nära varandra, med de iögonfallande båtarna, rabelos, som användes för att transportera vinfat över floden som slingrar sig genom dalen. Då, innan slussarna byggdes, handlade det om rena heroiska forsränningar med vintunnorna väl surrade på däck!

Vi möts av en slående arkitektur i staden. Porto är en gammal stad med rötter från romartiden, och det finns många spännande byggnader att se på nära håll. Casa da Música från 2005 är bland de senaste tillskotten och smälter väl in i utbudet av spännande arkitektur i Porto. Av de äldre byggnaderna som är värda att besöka är katedralen från 1100-talet högst upp för många.

Vingårdar och landskap av floden Douro, Portugal

Douros vinområden

Längs floden finns vinstockar så långt ögat kan se, och med de stora variationerna i mikroklimat görs förvånansvärt många olika typer av vin i Douro. Regionen är indelad i tre underdistrikt, var och ett med sitt uttryck. Man gör inte bara portvin utan har även blivit duktiga på torra viner, gärna på någon av de många lokala druvsorterna som vi inte finner utomlands. Traditionen är väl rotad och det är inte ovanligt att man fortfarande fottrampar de handskördade druvorna!

Fontänerna med ljusa färger

Salamanca

Salamanca ligger i Spanien men är ett vanligt besöksmål på många resor kring Douro. Spaniens gyllene stad har så mycket att visa upp! Flodkryssningsfartyg går sällan längre upp än till spanska gränsen, men härifrån tar en bussresa vid som tar oss till denna vackra stad.

Salamanca ståtar med världens tredje äldsta universitet (efter Bologna och Oxford) och ett arkitektoniskt arv som bara måste utforskas. De två katedralerna som ligger sida vid sida byggdes med 450 års mellanrum. De två klostren mitt i staden - ett i ruiner och ett i gott skick - är exotiska för oss som inte kommer från katolska länder. Allt är uppfört med den distinkta sandstenen från området, som ger staden dess gyllene glöd.