Flodkryssning på Douro

En kryssning genom portvinsland

En flodkryssning på Douro är en resa in i Portugals fantastiska mat- och vintraditioner. Dessutom är det ett mycket bekvämt sätt att uppleva en av landets vackraste regioner på, definitivt en kryssning för livsnjutare!

Floden har sitt ursprung i Spanien och rinner västerut till utloppet vid portugisiska atlantkusten. Från vinodlingarna i dalen fraktas druvor till hamnstaden Porto. I århundraden har staden varit förknippat med portvin och på södra sidan av floden, i stadsdelen Vila Nova de Gaia, ligger de kända portvinshusen från 1700-talet på rad.

Hitta din Douro-kryssning

Sevärdheter och upplevelser längs Douro

Gatebutik med varor i fönstren

Porto

Den näst största staden i Portugal är både start- och slutpunkt för de flesta flodkryssningar på Douro. Porto är den stad som gav landet sitt namn, men som också har gett sitt namn till en av landets största export: portvin.

Du kan inte undvika portvin i Porto, särskilt om du åker till distriktet Vila Nova de Gaia, som ligger på södra stranden av Douro. Här ligger portvinhusen nära varandra, med de iögonfallande båtarna, barcos rabelos, som används för att transportera vinfat över floden som slingrar sig genom dalen. Porto är en gammal stad med rötter från romartiden, och det finns många spännande byggnader att se på nära håll också här.

Vi möts av en slående arkitektur i staden. Casa da Música från 2005 är bland de senaste tillskotten till detta och den smälter väl in i utbudet av spännande arkitektur i Porto. Av de äldre byggnaderna som är värda att ta med sig är katedralen från 1100-talet högst upp för många.

Vingårdar i dalen av floden Douro, Portugal

Douros vinområden

Längs floden finns vinstockar så långt ögat kan se, och med de stora variationerna i mikroklimat görs förvånansvärt många olika typer av vin i Douro. Regionen är indelad i tre underdistrikt och har var och en sina olika uttryck.

Området närmast Porto - och därmed längst ut i floden - är Baixo Corgo (nedre Corgo). Detta är det distrikt som får mest nederbörd överlägset. Därför är det också här du hittar procentandelen mest vingårdar i regionen. Även om det finns en del portvinråvara som kommer härifrån är det främst de enklare vinerna. Där Baixo Corgo verkligen lyser är det saftiga röda viner och friska vita viner. Variationen av druvsorter som odlas här är enorm, du hittar garanterat både gamla vänner och nya favoriter.

Floden Corgo rinner ut i Douro från norr, och efter att ha passerat platsen där de samlas är vi över i Cima Corgo (övre Corgo) och i hjärtat av de bästa fälten för portvin. Här är namnen på de olika portvinhusen lätta att läsa från fartyget uppe på terrasserna vid flodstranden. Mitt i distriktet ligger staden Pinhão, och de flesta av våra flodkryssningar stannar här.

Längst öster på Douro ligger det största distriktet - Douro Superiors. Detta är det torraste distriktet och också det med minst odlad mark. Distriktet sträcker sig hela vägen till den spanska gränsen vid Barca d'Alva, där de flesta flodkryssningar vänder näsan tillbaka mot Atlanten och Porto. Men om du följer näsan kommer du att kunna sniffa ut några nya favoriter, även bland de viner som produceras här. I synnerhet görs spännande vita viner härifrån, längst upp på vinodlingarna, på en höjd av 400 - 700 meter.


Fontänerna med ljusa färger

Salamanca

Det ligger nära en helt annan flod, men Salamanca är fortfarande ett viktigt stopp på nästan alla flodkryssningar från Porto. Spaniens gyllene stad har så mycket att tillföra vad det gäller upplevelse att det nästan bara måste vara så.

Flodkryssningar på Douro går vanligtvis till gränsstäderna Barca d'Alva på portugisisk sida och Vega de Terrón på spanska sidan. Härifrån är floden inte längre navigerbar för de flesta flodkryssningsfartyg, men det betyder inte att de många sevärdheterna längre inåt landet inte är tillgängliga: åk bara till Salamanca för att bekräfta det. Genom spännande landskap efter landstigning anländer bussen till denna vackra stad som kanske är mest känd för att ha världens tredje äldsta universitet - efter Bologna och Oxford.

Oavsett respektfulla utbildningsinstitutioner måste vi anta att man inte reser till Salamanca för studiepoängen. Stadens arkitektoniska arv inbjuder till så mycket mer att utforska. De två katedralerna som ligger sida vid sida byggdes med 450 års mellanrum. De två klostren mitt i staden - ett i ruiner och ett i gott skick - är exotiska för oss som inte kommer från katolska länder. Allt är uppfört med den distinkta sandstenen från området, som ger staden sin gyllene glöd.

Resekalender

April 2024

Maj 2024

Augusti 2024

September 2024