Middag
Vi flyger till Bilbao och har bara en timmes transfer därifrån till vårt hotell i San Sebastián.
Kvällens matupplevelse:
Välkomstmiddag på ett av Jakob utvalt ställe.
En exklusiv vandringsvecka för läckergommar
Följ med på en sinnenas odyssé i detta mytomspunna landskap vid Spaniens Atlantkust. Trakten runt den kungliga badorten och matmeckat San Sebastián (Donostia på baskiska) är fylld av vacker natur och fröjder för gommen. Under veckan vandrar vi några av de finaste kustlederna, djupt inne i det vilda inlandet och i det franska Baskien. Flera av lederna är delar av pilgrimsleden till Santiago de Compostela, närmare bestämt Camino del Norte som anses vara den vackraste. Naturen är frodig och dramatisk och folklynnet stolt. Separatisterna har dock lagt ner sina vapen och nyfikna turister börjar hitta till vad som fortfarande är en oexploaterad del av Spanien. Språket, som inte är besläktat med något annat, ger nästan känslan av att befinna sig i ett sagoland.
En resa i Baskien blir också en genuin matresa. Att baskerna själva utnämner sitt kök till Spaniens bästa är kanske inte så konstigt, men att så många spanjorer håller med låter oss ana att här pågår något alldeles speciellt. Den bördiga jorden och den kalla Atlanten förser kockarna med utmärkta råvaror. San Sebastián har också flest stjärnkrogar i förhållande till invånarantalet i världen. Här botaniserar vi bland fantasifulla pintxos, de små tapas-rätterna som gärna avnjuts direkt vid bardisken tillsammans med ett par glas av den syrliga cidern. Vår guide leder oss också till utvalda restauranger av olika typer och flera intressanta provsmakningar.
Dryck ingår till alla måltider
Svensk lokalguide
Lediga platser
Från: Stockholm
Med: Jakob Aarsheim
Välkomna till vårt fräscha hotell i Baskiens mest kända ort. Här skämmer vi bort oss med snyggt designade rum, utomhuspool, restaurang och en trivsam och luftig lounge med bar. Hotellet ligger i ett lugnt och grönskande område i San Sebastiáns övre del. Man tar sig enkelt ner till centrum och stranden med bussen som stannar alldeles i närheten.
7 frukostar, 5 luncher och 5 middagar inkluderad
Middag
Vi flyger till Bilbao och har bara en timmes transfer därifrån till vårt hotell i San Sebastián.
Kvällens matupplevelse:
Välkomstmiddag på ett av Jakob utvalt ställe.
Frukost, lunch, middag
4 timmar
12 km
250 m upp/ner
Efter en generös frukost sätter vi av från hotellet och börjar med en liten stadsvandring där vi får se såväl strandpromenaden, stranden la Concha, Belle Epoque-byggnaderna och gamla stan med kyrka och katedral. Vi går sedan förbi nästa strand, populär bland surfare, och upp i naturen på en mycket vacker kustled. Snäcksymbolen vittnar om att vi nu befinner oss på El Camino de Santiago. Efter några timmar går vi ner i Pasaia, som är ett inlopp med en fiskeby på vardera sida. Naturligtvis har de konkurrerande roddlag. Folksporten här är nämligen rodd i det som förr var valbåtar. Vi åker Spaniens kanske minsta färja över till andra sidan och bänkar oss för en god lunch. Kan det vara grillade sardiner eller bacalao som står på menyn idag?
Kvällens matupplevelse:
Jakob tar med oss till ännu en utvald krog för en elegant middag.
Frukost, lunch, middag
4 timmar
12 km
330 m upp/ner
På morgonen åker vi en halvtimme inåt land och omges snart av smaragdgröna berg och djupa dalar. Kustborna kallar det här området för terra comanche, ett lite laglöst land där de baskiska flaggorna svajar extra högt. Vår vandring går genom vacker bokskog ner till den övergivna byn Artikutza och tillbaka längs en balkongstig där ett gruvtåg förr gick. Det är en meditativ vandring där vi bara hör fågelkvitter och porlande vatten. Till lunch avnjuter vi en god picknick i det gröna.
Kvällens matupplevelse:
På kvällen tar vår guide ut oss på det mest typiska kulinariska äventyret i Baskien. Vi botaniserar bland alla läckra pintxos och den som vill fortsätter från bar till bar. Bäst till är den syrliga, baskiska cidern!
Frukost, lunch
3,5 timmar
10 km
300 m upp/ner
Det odlas inte mycket vin i Baskien, men där man lyckas blir det väldigt gott! Vingårdarna ligger dessutom vackert belägna på Atlantkusten, ovanför den lilla charmiga vinbyn Getária. Vi går på rundtur på de gröna kullarna mellan vinrankor och små bodegor. Vi stannar till på en av dem för provsmakning av det vita vinet som görs på den baskiska druvan Hondarribi zuri. Smaken är frisk, torr och fruktig, med en bestämd sälta från havet. Vi äter sedan lagad lunch nere i byn. Den som vill hinner ta ett bad på stranden med utsikt över fiskebåtarna. Getária är nämligen en fortfarande aktiv fiskeby.
Kvällens matupplevelse:
Ikväll väljer var och en själv vad och var de vill äta. Nu finns chansen för den intresserade att besöka någon av San Sebastians stjärnkrogar. Man kan få en meny för knappa tusenlappen med vin.
Frukost
Idag kan man njuta av de fina stränderna, gå på upptäcktsfärd i stan eller åka in till Bilbao (cirka en timme med buss). Bilbao är den gamla industristaden som återuppfunnit sig själv och blivit en turistmagnet med innovativ arkitektur och trevliga promenadstråk. Missa inte det världsberömda Guggenheim-muséet!
Kvällens matupplevelse:
Även ikväll äter man på egen hand i San Sebastian eller Bilbao. Vår guide har många tips!
Frukost, lunch, middag
4 timmar
12 km
500 m upp, 400 m ner
Det baskiska kulturområdet sträcker sig en bit in i sydvästra Frankrike. När vi kör över gränsfloden vid Hondarribia blir landskapet mjukare. Det är en riktig lantidyll som möter oss, med mjuka kullar, gröna ängar, ulliga får och vita hus i rött korsvirke. Vi följer smugglarstigen upp till ett pass på berget Larrun. Atlantkusten breder ut sig nedanför oss och vi ser Biarritz och de långa sandstränderna där bortom. Picknick och sedan ner mot lantbyn Sare. Här myser vi med en kopp kaffe innan vi åker buss den korta biten bort till Zugarramurdi. Här skickades trettio häxor till bålet i Logroño under inkvisitionen och vi besöker grottorna där de förkristna ritualerna firades som grundlade misstankarna om svartkonst. Byn är mycket pittoresk trots sitt mörka förflutna.
Kvällens matupplevelse:
Till i kväll har vi valt ut en trevlig restaurang i Jakobs och surfarnas stadsdel Gros.
Frukost, lunch, middag
5 timmar
15 km
500 m upp/ner
Sista vandringen är en spektakulär kustled som går mellan byarna Deba och Zumaia, inte långt västerut från San Sebastian. Här antar kusten den typiskt karga Atlantiska karaktären, med branta klippor, skummande hav och gröna hedar. Området är också en ”geo-park” där attraktionen för både besökare och geologer är de nästan lodräta klipplagren som öppet berättar om 50 miljoner års historia.
Kvällens matupplevelse:
Avskedsmiddagen sker på en av stadens finare restauranger, där det vankas provsmakningsmeny med vin.
Frukost
En timmes transfer tar oss tillbaka till Bilbao och flyget hem.
Vår svenska guide Jakob har bott i San Sebastián i snart 20 år och det är tack vare honom som vi kan erbjuda en Baskien-resa som verkligen går på djupet. Han har varit överallt och har oslagbara kontakter.
Vandringslederna är i gott skick. Det handlar ofta om mjuka stigar med bra jordmån. Vandringskängor är inget krav men rekommenderas, speciellt om det skulle komma en skur som gör det halt.
Utvald dryck ingår till alla luncher och middagar (1/3 flaska vin samt vatten). Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.
Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bilbao. Därifrån har vi ca en timmes transfer till San Sebastián.
Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bilbao. Man kan sedan ta linjebuss eller taxi från terminalen till San Sebastián. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).
Den här webbplatsen använder cookies för att samla information anonymt, till exempel för webb- och användarstatistik. Informationen vi samlar används för att förbättra användarupplevelsen på vår hemsida, webbutveckling och marknadsföring.