Stora pyramider i Giza, Egypten, vid solnedgången

Blogg

Publicerad: 17. mars 2023

Omvälvande med äventyrliga Egypten

Inget resmål är så självklart som Egypten, så vad finns på din lista att se? De vidunderliga pyramiderna som triggar fantasin och miljön, dofterna och ljuden och säkert den mäktiga vattenådern Nilen. Vi träffar Christina Johansson, färdledare på resan Äventyrliga Egypten, en fullspäckad tur med massor av innehåll.

Christina, hur är det att uppleva Egyptens skatter för första gången?

Vår färdledare Christina Johansson har guidat kulturresor sedan 1980-talet i Italien, Spanien, Mexiko, Kuba, Egypten, Jordanien, Libyen, Oman och Malta. Hon är en engagerad och inspirerande färdledare som svarar med entusiasm:

- Det är omvälvande och näst intill ofattbart.

Ofta har vi något att fira, ett guldbröllop, en jämn födelsedag… Vilka tycker du resan till Egypten passar för?

-Jag tycker att resan passar alla som är nyfikna på ett annorlunda land med stora kontraster och en enastående historia.

Man bör uppskatta vissa strapatser eftersom dagsprogrammen under resan kan vara både långa och ibland ganska fysiskt krävande. Därför är det extra viktigt att bo riktigt bra och bekvämt!

Äventyrliga Egypten är en lyxig femstjärnig resa med riktigt fina hotell. Hur tycker du att standarden är?

- På denna resa bor vi på två av mina absoluta favorithotell i Egypten! Båda är unika och sevärdheter i sig.

De äldsta delarna av Cairo Marriot Hotel utgörs av Ghezireh Palace som Khediv Ismail lät uppföra åt den franska kejsarinnan Eugénie och andra prominenta gäster i samband med invigningsfestligheterna av Suezkanalen år 1869. Våra rum är dock av senare datum. Efter några intensiva dagar i megastaden Kairo är det skönt att installera sig på vårt fina kryssningsfartyg.

Att slutligen få bo på Sofitel Legend Old Cataract i Aswan är en ynnest. En arkitektonisk pärla med mycket atmosfär och ett makalöst läge vid Nilen.

«Två av mina absoluta favorithotell i Egypten! Båda är unika och sevärdheter i sig.» Christina Johansson, färdledare för Escape Travel

Stämningen på resan är viktig och gemenskapen i gruppen. Hur tycker du att det brukar bli med den?

- Att alla i gruppen valt just denna intressanta resa gör att man redan från början känner en gemenskap. Att man sedan under resans gång delar och diskuterar sina intryck och upplevelser förstärker den känslan, säger Christina.

Någon favoriträtt från Egypten, som du vill äta när du reser dit?

- Några favoriter är egyptisk linssoppa, grillade lammköttbullar, fyllda vinblad, babaganough, kushari, m.m. Den lilla egyptiska citronen är ett fantastiskt tillbehör som förhöjer smakerna på de flesta maträtter. Citronjuice med mynta är uppfriskande efter en innehållsrik dag i öknen. Och jag längtar efter riktiga jordnötter (som jag brukar köpa med mig hem).

Hur kan man förbereda sig inför resan?

- Jag kan rekommendera några filmer som finns att se på SVT play och UR play, svarar Christina.

Egyptens dödsdal

Den grymme faraon

Pyramidernas tid

Kleopatra

Dolt vid Nilen

Något vi glömt?

- Resan Äventyrliga Egypten är 11 dagar lång och inkluderar en kryssning på Nilen med M/S Mövenpick Darakum, flodens lyxigaste fartyg!