Vingårdar i Dourodalen

Flodkryssning Douro Portugal 7 nätter

HÖJDPUNKTER

 • Premiumfartyg
 • Frodiga vinodlingar och kulturstäder
 • Smakfull och franskinspirerad mat ombord
 • Utvalda viner, öl, mineralvatten, juice kaffe/te till måltiderna
 • Välkomstdrink och utvalda drycker i baren ombord
 • Fadomusik och Flamencoshow
 • Svensk färdledare

Frodiga vinlandskap i Dourodalen

Då vi beskrev Douro som ”en av Europas vackraste floder”, var det en av våra kunder som korrigerade oss. ”Det är inte en av Europas vackraste floder. Det är Europas vackraste flod”, sa han.

Vi tackar för korrigeringen och det är inte svårt att vara enig med den.

Douro börjar i Spanien och går 90 mil genom de frodiga områdena i Portugal där druvorna för portvinsproduktion odlas, tills floden sedan rinner ut i Atlanten.

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och städer fulla av kultur och historia. Under resan får du lära känna kulturen och traditionerna i denna del av Portugal väl. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan, och bussutflykten till den UNESCO skyddade spanska staden, Salamanca, är en av höjdpunkterna. Detta är en mycket innehållsrik kryssning där du verkligen får se och uppleva mycket under en veckas tid. Kryssningen börjar där floden slutar, i Porto, som i århundraden bara har varit synonymt med portvin.

För dig som vill köpa till utflykter så kan du välja mellan 2 utflyktspaket, CLASSIC eller DISCOVERY. Vår svenska färdledare åker med på CLASSIC.
Se beskrivningen på dagsprogrammet för vad som ingår  i respektive utflyktspaket.

Kan du endast vara borta lite kortare tid, Här är vår flodkryssning Douro 5 nätter:

Flodkryssning Douro – Portugal 5 nätter

Ladda ner PDF här
 • Pris från 27 990,-
 • Första tillgängliga avresa 31.08.2021 (2 avresor)
 • Längd 8 dagar
 • SVENSK FÄRDLEDARE
 • HELPENSION
 • UTVALDA DRYCKER OMBORD TILL MATEN OCH I BAREN

Avgångar

 • Avresa 31.08.2021
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Fullbokat
 • Längd 8 dagar
Ditt val
 • Avresa 15.10.2021
 • Avreseort Göteborg, Köpenhamn, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 8 dagar
 • Pris från 27 990,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Till Porto

Flyg till Porto. Därefter tar vi oss till kajen i Vila Nova de Gaia där fartyget väntar och blir vårt flytande hotell för den närmaste veckan. När vi har checkat in och bekantat oss med fartyget bjuds det på en välkomstdrink. Middag ombord.

CLASSIC och DISCOVERY:
”Porto by night”. På kvällen gör vi en kortare rundtur där vi ser Porto i kvällsbelysning. Kvällsutflykt.

 

Porto och flodkryssning på Douro
Dag 2

Porto

Porto är en av Portugals äldsta städer och med sina cirka 300 000 invånare är det Portugals näst största stad. Den historiska delen av centrum ligger på UNESCO:s världsarvslista och är en härlig blandning av smala gator och imponerande kyrkor, mästerverket är  katedralen från den 12: e århundradet.

Men framförallt är Porto känt för det vin som bär stadens namn. På andra sidan floden motsatt stadens centrum, i Vila Nova de Gaia-distriktet, är det gamla 1700-tals portvinshuset. Vinet transporteras hit från vingårdarna i Dourodalen, raffineras och lagras i den stora portvinkällare, innan de tappas upp och distribueras över hela världen.

Våra tips:
• Njut av utsikt över staden från toppen av Torre dos Clérigos, ett ikoniskt barockt kyrktorn.
• Ett ”måste” besök är en av världens vackraste bokhandlare, Livraria Lello & Irmão (UNESCO).
• Återvänd i tid och njut av en kopp te på Café Majestic från 1921, eller bara titta på stadslivet från ett trottoarkafé i Cais de Ribeira.

CLASSIC: Besök i Porto, en av de äldsta städerna i Europa och tilldelad världsarv-status av Unesco, för sina orörda gamla kvarter, labyrint av smala gator och fantastiska kyrkor. Porto är dock först och främst känd för sitt  Portvin som produceras av vingårdarna som sträcker sig så långt ögat kan nå. Stadsrundtur förmiddagen.

DISCOVERY: Vi lämnar Vila Nova de Gaia med buss till centrala Porto. Därifrån tar vi en av stadens spårvagnar och följer den hela vägen till Douros mynning. Vi avslutar vår utflykt med en provsmakning av några av de lokala specialiteterna. Stadsrundtur förmiddagen.

Efter en god middag ombord får vi lite smak av den traditionella portugisiska fadomusiken i loungen.

Fartyget ligger i kaj i Porto över natten.
Porto, utsikt ifrån bron över Douro
Dag 3

Porto och Régua

CLASSIC: Vi  åker på utflykt till Guimarães, vars historiska medeltida centrum har varit ett UNESCO världsarv sedan år 2001. Utflykt förmiddagen.

DISCOVERY: Vi lämnar fartyget med buss och åker till mynningen av Dourofloden. Tillsammans med vår guide får vi en vandring längs floden och passerar genom den traditionella fiskebyn São Pedro da Afurada. Under promenaden får vi även möjlighet att besöka en vinkällare och pröva ett glas. Vi vandrar tillbaka till båten. Utflykt förmiddagen.

Fartyget seglar genom den gigantiska slussen i Carrapatelo, en av de högsta i Europa, innan man anländer till Régua på kvällen. Dagen avslutas med dans ombord – eller varför inte på en kvällspromenad i land på egen hand? 

Fartyget ligger vid kajen i Régua över natten.

Kryssning i Dourodalen, Spanien
Dag 4

Regua och Vega de Terrón

CLASSIC och DISCOVERY: Från Régua gör vi en bussutflykt till det välkända Vinho verde­området. Vi besöker vinhuset Mateus, som med sitt pråliga barockpalats är en av Portugals vackraste barockbyggnader. Palatset pryder dessutom etiketterna på Mateus runda vinflaskor. Utflykt förmiddagen.

Vår fartyg har under tiden seglat till Pinhão.

Medans du njuter av en utsökt lunch fortsätter kryssningen genom hjärtat av Douro-dalens vinområde. På båda sidorna av floden är det en fantastisk utsikt över de terrasserade vingårdar som räcker ända upp till 700 meter uppför de branta dalarnas sidor. Vi seglar genom slussarna Valeria och Pocinho och anländer till den spanska gränsstaden Vega de Terrón på kvällen.
Efter middagen blir det  flamencoshow ombord. Fartyget ligger vid kajen i Vega de Terrón över natten.

 

Matteus Palatset
Dag 5

Barca Dálva

CLASSIC:
Idag är det dags för en heldagsutflykt till den vackra spanska staden Salamanca, som finns med på UNESCO´s världsarvslista. Bussresan tar ungefär två timmar varje väg, och det är det verkligen värt!

Salamanca kallas också ”The Golden City” och när solen skiner ger det en mycket speciell glöd i den varma sandstenen. Salamanca med dess vackra gamla byggnader, katedraler och platser är något man länge kommer att ta med sig i minnet. Men Salamanca är också en levande stad. Universitetet i Salamanca är ett av de äldsta och mest kända i Europa och har cirka 30 000 studenter. Staden är både historisk, vacker och autentisk. När du står på Plaza Mayor, en av Spaniens vackraste platser, förstår du vad vi menar …. Heldagsutflykt.

Salamancas historia sträcker sig tillbaka tusentals år, och vi ser arkitektoniska monument från både romerska, arabiska och kristna tider. Här mötte forskare från både kristna och arabiska och judiska kulturer varandra från 1300 till 1500-talet. Staden kännetecknas av det spanska inbördeskriget i mitten av 1900-talet när Franco hade sin regering här. Lunch serveras på en lokal restaurang.

DISCOVERY:
Vi åker buss från fartyget till Salamanca där vi möter vår guide och får våra cyklar. Det är en stadsrundtur med cykel ca 6-8 km och som tar ca. 2.5 timmar. Lunch serveras på en lokal restaurang. Heldagsutflykt.

På eftermiddagen återkommer vi hem till fartyget, som under tiden har seglat till gränsstaden Barca d’Alva.

Salamanca katedral
Dag 6

BARCA D'ALVA - FERRADOSA – PINHÃ

Njut av en avkopplande morgon ombord medan fartyget seglar tillbaka nerför floden och genom slussarna Pocinho och Valeria.

CLASSIC och DISCOVERY: Dagens tur kretsar kring portvin och vinodlingarna i området. Självklart blir det provsmakning! Vi gör ett kort stopp med fartyget i Ferradosa som är utgångspunkten för utflykterna. Utflykt eftermiddagen.

Under tiden har fartyget seglat till Pinhão. Innan middagen ges möjlighet att utforska den gamla staden Pinhão på egen hand. Stadens gamla järnvägsstation, känd för sina vackra azulejos (traditionella portugisiska plattor), är väl värt ett besök. På kvällen serveras resans ”galamiddag” ombord.

Fartyget ligger vid kajen i Pinhão över natten.

Dag 7

PINHÃO - PORTO

CLASSIC och DISCOVERY:
Dagens tur tar oss till Lamego där vi ser helgedomen Nossa Senhora dos Remedios, ett av Portugals viktigaste pilgrimsmål. Barockkyrkan  ifrån 1800-talet utmärker sig med den vita fasaden som domineras av en barocktrappa med 686 trappsteg. Utflykt förmiddagen.

Efter lunch ombord kan du koppla av på soldäcket medan fartyget seglar genom flera stora slussar, den sista sträckan på vägen tillbaka till Porto. Ankomst Porto sent på kvällen.

Portugal, Lamego
Dag 8

Hemresa

Efter frukost ombord lämnar vi fartyget. Transfern kör oss till flygplatsen i Porto där vi tar flyget hem till Sverige.

Tack för denna gången!

MS Amalia Rodrigues

Avresa: 31 augusti 2021- Premiumfartyg

Fakta om Fartyget

MS Amalia Rodrigues faktablad

Fartyg: MS Amalia Rodrigues
Rederi: Croisi Europe
Byggt år: 2019
Standard: 4-stjärnigt – Premiumfartyg
Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och huvuddäck
Hiss: Ja
Pool: Ja
Hytter huvuddäck 12-13 m²: Mindre fönster
Hytter mellandäck 12-13 m²: Fransk Balkong
Suite mellandäck 15 m²: Fransk Balkong
Hytter övredäck 13 m²: Fransk Balkong
Suite övredäck 19 m²: Terrass
Antal passagerare: 132

Faciliteter ombord: Restaurang, lounge med stora fönster, bar, reception, souvenirförsäljning och soldäck med solstolar.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och har badrum med dusch och toalett, hårtork, TV, kassafack och luftkonditionering.

 

MS Gil Eanes

Avresa: 15 oktober 2021- Premiumfartyg

Fakta om fartyget

MS Gil Eanes Faktablad

Fartyg: MS Gil Eanes
Rederi: Croisi Europe
Byggt år: 2015
Standard: 4-stjärnigt – Premiumfartyg
Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och huvuddäck
Hiss: Ja
Pool: Ja
Hytter huvuddäck 12-13 m²: Mindre fönster
Hytter mellandäck 12-13 m²:Fransk Balkong
Suite mellandäck 15 m²: Fransk Balkong
Hytter övredäck 13 m²: Fransk Balkong
Suite övredäck 19 m²: Terrass
Antal passagerare: 132

Faciliteter ombord: Restaurang, lounge med stora fönster, bar, reception, souvenirförsäljning och soldäck med solstolar.

Hytter: Samtliga hytter är utvändiga och har badrum med dusch och toalett, hårtork, TV, kassafack och luftkonditionering.

 • Soldäck MS Gil Eanes
 • Lounge MS Gil Eanes

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Eventuellt flygtillägg kan tillkomma beroende på avreseort. Se exakta priser under rubriken ”Avgångar” ovan. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ, ev flygtillägg och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg till Porto från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn t/r inkl:
◦1 incheckad väska + 1 handbagage
•8 dagars / 7 nätters flodkryssning inkl:
◦Välkomstdrink ombord
◦Helpension ombord från middag första dagen till frukost sista dagen
◦Utvalda viner, öl, mineralvatten, juice kaffe/te till måltiderna
◦Utvalda drycker i baren (dock ej champagne, konjak och vissa viner)
◦Underhållning ombord
◦Hamnavgifter
•Transfers
•Engelsktalande lokalguider
•Svensk färdledare

INTE INKLUDERAT
• Utflyktspaket
OBS! Måste bokas innan slutbetalningen är gjord.
• Dricks till besättningen ombord på fartyget. Rekommenderat belopp är 5-7 Euro per person och dag.
• Dricks till lokalguider och chaufförer. Rekommenderat belopp är 1 Euro per person och tillfälle.

TILLVALSUTFLYKTER
Classic: 3 900:-
Discovery: 4 100:-

Dag Plats CLASSIC DISCOVERY
1 Porto Porto by night Porto by night
2 Porto Rundtur i Porto Porto med spårvagn
3 Porto Guimaraes Vandring längs Dourofloden
4 Régua Vila Real och Solar de Mateus Vila Real och Solar de Mateus
5 Barca D´Alva Utflykt till Salamanca Salamanca med cykel
6 Ferradosa Portos vinrutt inkl. vinprovning Portos vinrutt inkl. vinprovning
7 Pinhão Medeltidsstaden Lamego Medeltidsstaden Lamego

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage.
Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. För att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.