Avignon bro med påvarpalatset i Provence, Frankrike

Blogg

Publicerad: 1. februari 2024

Nyfikna upptäckare på flodkryssning i Frankrike

Nätterna är lugna och sömniga på floden. Luften är sprängfylld av intryck från dagen och förväntan inför nästa. Jag vaknar upp av dunket från en slussöppning och känner båtens rörelser innan jag somnar om. Hur är en flodkryssning? Olika för alla, och alldeles ljuvlig!

Flodkryssningens behagliga rytm

Medresenärerna ombord har en hemlighetsfull lyster i ögonen, som om de bär på samma behagliga känsla av flodnjutning som jag. Vi har inte nödvändigtvis pratat mycket, men delar äventyret på ett djupare plan. Vi är som nyfikna upptäckare på en gemensam seglats, om än motordriven.

Kan man resa solo på flodkryssning?

Känslan av samhörighet börjar vid frukostborden med vänliga samtal till hemtrevligt slammer av porslin. Kaffe hälls ur tv-kannor och man hejar och hälsar godmorgon. Sedan håller veckans dagar en skön rytm.

Måltider, spänning och vila avlöses i jämn takt och plötsligt har jag tappat all tidsuppfattning. Är det redan onsdag? Ingen vet, utom reseledaren som har minutiös koll på varje detalj trots att kapten och besättning ideligen varslar om ändringar i tidsplanen. Behovet av flexibilitet blir en del av charmen på floden och mina dagar läggs i andras händer. Viktigast är att lapa sol och att se på fåglar som flyger mellan grenarna i vattenbrynets träd.

Hur är frukosten på flodkryssning? Med rederiet CroisiEurope på franska floder är frukosten generöst tilltagen med brödkorg på borden och en buffé av kallskuret, fil med flingor och uppskuren frukt. Kokt ägg finns, liksom juice och kaffe.

«Måltider, spänning och vila avlöses i jämn takt och plötsligt har jag tappat all tidsuppfattning. Är det redan onsdag?»

1 av 5

Fartyget MS Van Gogh seglar på Rhône 2 av 5

3 av 5

Vacker solskenvy vid Vienne från fartyget 4 av 5

5 av 5

Stämningen ombord är inbjudande och varm

Från solstolen observerar jag människor som har rest världen över. Många har årtionden av resande bakom sig och ekonomiskt utrymme att bocka av otaliga världsarv. Alltid vänliga och respektfulla samtal med utbyte av erfarenheter, kryddat med skoj och anekdoter. Berättelserna sträcker sig mellan arbete, ledarskap och privatliv i en trevlig mix.

Blir man mätt på flodkryssning?

Middagar och luncher blir inte långtråkiga, trots att vi bjuds på både tre och fyra rätter. Samvaron flyter skön som floden och skratten klingar som vågor över matsalen. Stämningen ombord är inbjudande och varm, präglad av artighet och välformulerad generositet. Jag trivs. Vi trivs allihop märker jag, för det hörs på sorlet.

En fräsch förrättssallad, sedan mör anka med potatiskaka och rödvinssky är läckerbitar som sköljs ned med gomvänliga drycker i tunna glas. Fartyget kryssar så nära vinodlingarna att vi kan sträcka ut armen och ta oss en druva direkt från stocken, åtminstone i fantasin.

Nya intryck och vyer är lyx

Under resan längs floden går det ingen nöd på den som hungrar intryck. Solstrålar gnistrar i vattnet där en svan majestätiskt simmar med gracen hos en ångbåt. Längs fartygets styrbordssida tittar jag över relingen på forsande vatten där båten klyver ytan. Det skummar så fint men fartyget kränger inget alls. Här finns ingen fara för sjösjuka och tur är väl det för det är snart dags att äta igen.

Flodkryssningar med lyx och kvalitet

Flodfartyget kryssar från det ena samhället till det andra, ett kyrktorn här, en rådhusspira där. Varje ort har sin historia och det är märkligt vad mycket historia det finns. Vi lär oss om konstnärernas liv; Vincent van Gogh och Paul Gaugin som bodde längs Rhône en tid. Amfiteatern i Arles är hissnande gammal såklart, men även det anspråkslösa huset i Trévoux med snirkliga träsniderier visar sig ha en ofantligt lång historia. Ändå står det kvar, till synes oberört av tidens tand.

Flodkryssning som koncentrerat liv

Flodkryssningar visar upp olika epoker såväl som flodlandskapet här och nu. och jag fyller på kunskapsbanken. Önskar att mer skulle fastna medan lokalguiden förmedlar en ström av ord kring arkitektur, konst och historia. En gäst föredrar att njuta av solen och de vackra blomsterplanteringarna. Vad kallas den rosen, undrar en dam. Någon annan slinker iväg efter en espresso, men de flesta lyssnar andaktsfullt med nacken krökt för att se fasader och hustak. Vi fångar ögonblicken.

Hur är det på flodkryssning?

Här möts vi några dagar, en vecka på flodkryssning känns som koncentrerat liv - med intryck nog att räcka lång tid framöver. Nedkokt som reducerad sås ligger upplevelsen i maggropen. Det är det här som gör reseformen så speciell. Vi har flodkryssat i grupp, delat nyfikenheten ett slag och haft ovärderlig tid för egen reflektion.

Franska druvor
Lavendel i Provence

Veckans bästa nyhetsbrev

Ta del av nyheter, erbjudanden och läsvärde från vår värld av reseupplevelser.

Jag är mest intresserad av:

Vid registrering godkänner du vår integritet och personuppgiftspolicy

Resekalender

Juli 2024

Traditionella korsvirkeshus i distriktet La Petite France, Strasbourg, Frankrike

Flodkryssning på romantiska Rhen och Mosel

Avresa 2024-07-07 / 8 dagar / från Köpenhamn, Stockholm

Få tillgängliga

Priser från 19.995,-

Följ med på en kryssning genom tre länder, längs den vackraste sträckan av Rhen. Vi kryssar sakta mellan det blomstrande Nederländerna och romantiska Strasbourg med sina korsvirkeshus. Bägge fortsätter vattentemat med sina glittrande kanaler. Vi gör även en avstickare till natursköna Moseldalen, och här är vi verkligen mitt uppe i äventyrsboken!

 • Walter Repo & Katarina Arvidsson

  Katarina Arvidson
  Reseledare

Tre utflykter ingår

8 dagar / specialpris fr 13.995,-
Syklene soler seg i høstsolen

Fyra länder i första klass - flodkryssning på Rhen

Avresa 2024-07-23 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 17.995,-

Resan börjar i kanalstaden Amsterdam och slutar i Basel. Du kommer att kryssa på den vackraste delen av Rhen och besöka bland annat Köln, Rüdesheim och Strasbourg. Många spännande utflykter erbjuds ombord, så du kan komponera ihop ditt eget utflyktsprogram.

Specialpris! // Nytt förstaklassfartyg från 2024 // Helpension med dryck (också i baren)

8 dagar / specialpris fr 13.995,-
Den franske byen Strasbourg

Flodkryssning på Rhen och Mosel - en flytande semester i första klass

Avresa 2024-07-30 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 13.995,-

Charmiga Strasbourg, vinstaden Rüdesheim, parfymstaden Köln och Koblenz finns bland städerna på resplanen. Många spännande utflykter erbjuds ombord, så du kan komponera ihop ditt eget utflyktsprogram.

Specialpris med Escape // Res på egen hand // Nytt förstaklasskepp från 2024 // Helpension med dryck (också i baren)

Augusti 2024

Traditionella korsvirkeshus i distriktet La Petite France, Strasbourg, Frankrike

Flodkryssning på romantiska Rhen och Mosel

Avresa 2024-08-26 / 8 dagar / från Göteborg, Stockholm

Lediga platser

Priser från 17.995,-

Följ med på en kryssning genom tre länder, längs den vackraste sträckan av Rhen. Vi kryssar sakta mellan det blomstrande Nederländerna och romantiska Strasbourg med sina korsvirkeshus. Bägge fortsätter vattentemat med sina glittrande kanaler. Vi gör även en avstickare till natursköna Moseldalen, och här är vi verkligen mitt uppe i äventyrsboken!

 • Gun lindman 2

  Gun Lindman
  Reseledare

Tre utflykter ingår

Nyhet
Utsikt över Passau och de tre floderhörnan och sammanflödet av Donau, Inn och Ilz på en vacker sommardag.

Flodkryssning på Donau

Avresa 2024-08-29 / 8 dagar / från Stockholm / Gratis flyg!

Lediga platser

Priser från 19.995,-

På den här veckolånga flodkryssningen tar vi in det allra bästa från flodernas drottning Donau. Vi lever bekvämt ombord vårt fina fartyg som glider mellan höjdpunkterna. På programmet står tre länder och tre huvudstäder: Wien i Österrike, Bratislava i Slovakien och Budapest i Ungern. Däremellan upplever vi Ungerns själ i Pusztas landskap och dess urgamla stad Ezstergom, liksom det imponerande Melk-klostret och medeltida Dürnstein.

 • Per Dahlström

  Per Dahlström
  Reseledare

Helpension // Utvalda drycker till bords och i baren // Svensk reseledare

Ekologisk frukt och jordbruk tema

Flodkryssning för vinälskare i Dourodalen

Avresa 2024-08-29 / 6 dagar / från Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 18.995,-

I Dourodalen finns ett av världens vackraste vinlandskap, med branta sluttningar täckta av vinodlingar ner mot den 900 km långa floden. Portvinet som produceras här känner de flesta till, men det produceras även många eleganta röda och vita viner i Portugal. Vår svenska vinexpert tar oss med till vingårdar och delar med sig av sin outtömliga vinkunskap.

 • Reseledare Monika
  Reseledare

5 vinprovningar // Vin, öl, drinkar och mineralvatten ingår ombord på vår kryssning // Franskinspirerad mat med lokal inslag ombord

Vinodlingar och landskap i Douro-regionen i Portugal

Flodkryssning Douro - Portugal 6 dagar

Avresa 2024-08-29 / 6 dagar / från Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 18.995,-

Douro är vinets pulsåder som livet i ostyrigt charmiga Porto alltid kretsat kring. Det blir en naturskön och slingrande resa längs floden, tidigare transportväg av vintunnor från Dourodalen. En äkta naturupplevelse längs olivlundar, vinodlingar och sceniska bergsbyar på en av Europas vackraste floder.

 • Reseledare Monika
  Reseledare

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

September 2024

Floden rinner genom idylliskt landskap i Regua

Flodkryssning Douro - Portugal 8 dagar

Avresa 2024-09-11 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Slutsåld

Priser från 23.995,-

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och småstäder fulla av kultur och historia, inte minst charmiga och ostyriga Porto. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan. Bussutflykten till den av UNESCO skyddade staden Salamanca, är en av höjdpunkterna.

 • Christina platou 2023

  Christina Platou
  Reseledare

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Flodkryssningsfartyg sett från en kulle med grön balet framför.

Flodkryssning genom Bordeaux vindalar

Avresa 2024-09-16 / 7 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Få tillgängliga

Priser från 22.995,-

Grönskande vingårdar med krämvita châteaux! Följ med på en ljuvlig kryssning på floderna Garonne, Gironde & Dordogne. Vindalarna är väl värda att se, liksom kuststaden La Rochelle och välbevarade Château Fort de Roquetaillade. Bordeaux stoltserar med fantastiska 1700-talshus och en stros i Saint-Émilion för tankarna till romantik, kultur och gastronomi.

 • Reseledare Monika
  Reseledare

Svensk reseledare // Helpension inkl. dryck till maten ombord // Välkomstdrink + utvalda drycker i baren

Översiktsbild av vinrankor, kyrktorn, by och flod.

5* Flodkryssning på Rhen och Mosel

Avresa 2024-09-22 / 8 dagar / från Stockholm

Slutsåld

Priser från 24.995,-

Denna äventyrliga flodkryssning går med ett av våra läckra femstjärniga fartyg, med All Inclusive. Du får uppleva den natursköna Moseldalen och den vackraste delen av Rhen med städer och pittoreska byar. Det blir en resa mellan frodiga vindalar inramad av skön natur, och så goda viner att smaka!

 • Reseledare Eva Jantzén

  Eva Jantzen
  Reseledare

Femstjärnigt fartyg // All Inclusive mat & dryck // Svensk reseledare

Nyhet
Uganda05

Stora Afrikaresan

Avresa 2024-09-28 / 12 dagar / från Stockholm

Lediga platser

Priser från 69.495,-

Den ultimata Afrikaupplevelsen som kombinerar safari, flodkryssning, läckra vindistrikt och storstad - allt i första klass! Det rika djurlivet i Chobe National Park i Botswana, kryssning på Chobe-floden, Victoriafallen, vindistrikten Stellenbosch och Franschhoek och sist men inte minst Kapstaden och Godahoppsudden.

 • Geir toverud brandbil douro

  Geir Toverud
  Reseledare

4/5* skepp och hotell // 2 nätters kryssning och 7 nätters hotell // Södra Afrikas alla höjdpunkter

Oktober 2024

Utflykterna ingår
Båtar längs floden Gualdalquivir i Sevilla.

Flodkryssning i Andalusien

Avresa 2024-10-03 / 8 dagar / från Stockholm

Lediga platser

Priser från 24.995,-

Flodkryssningen på Guadalquivir i Spanien är full av historia och charm. Vi ser moriska palats och spansk kultur, smala gränder och torg kantade av apelsinträd, svepande flamenco och fina viner – och går några steg i Christopher Columbus fotspår. Resan erbjuder det bästa av södra Spanien. Vi kryssar på floden Guadalquivir och upplever Sevilla, Cordoba, Cadiz, Jerez och Granada med Alhambra på vår rundresa. Utflykterna ingår liksom helpension med dryck.

 • Christina platou 2023

  Christina Platou
  Reseledare

Alla utflykter är inkluderade // Helpension med vällagad mat ombord // Dryck ombord inkluderad

Endast en avgång 2024
Lueftner cruises amadeus riva sun deck guests 01

5* Flodkryssning Ultimata Donau

Avresa 2024-10-05 / 11 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Slutsåld

Priser från 33.495,-

Välkommen på en av våra maffigaste flodkryssningar med många oförglömliga höjdpunkter. Vi får uppleva hela sex länder (Österrike, Ungern, Slovakien, Serbien, Bulgarien och Rumänien) och fem magnifika huvudstäder (Wien, Budapest, Bratislava, Belgrad och Bukarest) på vår stilla resa mellan Donaudeltat och Wien.

 • Daniella zak

  Daniella Zak
  Reseledare

Läckert förstklassigt fartyg - nybyggt 2024 // Dryck till middagarna ingår

Interiör av en stuga på ett flodkryssningsfartyg med Eiffeltornet utanför.

Flodkryssning på Seine från Normandie till Paris

Avresa 2024-10-10 / 7 dagar / från Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 19.995,-

Välkommen till en härlig resa för både frankofiler och andra uppskattare av livets goda! Vi navigerar längs självaste Seine, från pittoreska fiskeläget Honfleur vid Atlanten till ljusets stad Paris. På vägen får vi uppleva Claude Monets hem och trädgårdar, Blomsterkusten med sina fashionabla badorter, sekelgamla kloster, kungapalatset Fontainebleu och givetvis Paris.

 • Walter Repo & Katarina Arvidsson

  Katarina Arvidson
  Reseledare

Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren ingår

Nyhet
Utsikt över Passau och de tre floderhörnan och sammanflödet av Donau, Inn och Ilz på en vacker sommardag.

Flodkryssning på Donau

Avresa 2024-10-13 / 8 dagar / från Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 24.495,-

På den här veckolånga flodkryssningen tar vi in det allra bästa från flodernas drottning Donau. Vi lever bekvämt ombord vårt fina fartyg som glider mellan höjdpunkterna. På programmet står tre länder och tre huvudstäder: Wien i Österrike, Bratislava i Slovakien och Budapest i Ungern. Däremellan upplever vi Ungerns själ i Pusztas landskap och dess urgamla stad Ezstergom, liksom det imponerande Melk-klostret och medeltida Dürnstein.

 • Per Dahlström

  Per Dahlström
  Reseledare

Helpension // Utvalda drycker till bords och i baren // Svensk reseledare

Stenframsida Asura på gångväg nära South Gate of Angkor Thom i Siem Reap, Kambodja. Härlig solnedgång över forntida vallgrav i bakgrund. Mystiska Angkor Thom är en populär turistattraktion.

Flodkryssning på Mekong - Vietnam och Kambodja

Avresa 2024-10-24 / 15 dagar / från Stockholm

Slutsåld

Priser från 34.995,-

På denna orientaliska drömresa glider vi lugnt fram på den mäktiga Mekong-floden genom Vietnam och Kambodja ombord ett förstaklassig flodkryssningsfartyg. Innan kryssningen bor vi två nätter i Ho Chi Minh City och resan avslutas med tre nätter i Siem Reap, där vi utforskar templen i Angkor. En upplevelse för livet! Alla utflykter ingår.

 • Porträtt av kvinnlig reseguide

  May Liss Kristiansen
  Reseledare

Alla utflykter ingår // Intressanta föredragshållare

December 2024

Mars 2025

April 2025