Flodkryssning mellan Vietnam och Kambodja

Flodkryssning Mekong – Vietnam och Kambodja med TORBJØRN FÆRØVIK 2020/21

/Flodkryssning från Ho Chi Minh City till Siem Reap

Vi glider sakta fram på Mekongfloden, genom Vietnam och Kambodja  i de allra läckraste omgivningarna. Denna flodkryssning är som en orientalisk dröm!

Du får: 

 • Upptäcka Ho Chi Minh City – även kallad Orientens Paris
 • Smaka på honungs- te och lokala godsaker på Unicorn Island (Enhörningsön)
 • Upplev de flytande marknaderna och det vietnamesiska vardagslivet längs kanalerna
 • Staden Sa Dec, där handlingen i boken ”Älskaren” utspelades. Vi besöker även den kinesiske älskarens hus.
 • Phno Penh i Kambodja med sin dramatiska historia
 • Besök hos en lokal familj i Angkor Ban
 • De fantastiska världsberömda templen i Angkor Wat
 • Charmerande Siem Reap, där du kan uppleva nattmarknaden

Samt detta:

 • Två nätter på förstaklass hotell i Ho Chi Minh City
 • 8 dagar och sju nätter på förstklassiga fartyget RV Mekong Navigator
 • Tre nätter på försteklasshotell i Siem Reap
 • Författaren Torbjørn Færøvik är med på hela resan och håller intressanta föredrag längs vägen

Detta är en exotisk resa i lyxiga omgivningar – gör dig klar för att uppleva och njuta! 

Ladda ner PDF här
 • Pris från 44 990,-
 • Första tillgängliga avresa 21.01.2021 (2 avresor)
 • Längd 15 dagar
 • Läckert förstaklass fartyg
 • 5* hotell
 • Alla utflykter är inkluderade
 • Föredrag med TORBJØRN FÆRØVIK
Föredragshållare
Torbjørn Færøvik

Avgångar

Ditt val
 • Avresa 21.01.2021
 • Avreseort Göteborg, Stockholm
 • Tillgänglighet Lediga platser
 • Längd 15 dagar
 • Pris från 44 990,-
 • Avresa 04.11.2021
 • Avreseort Göteborg, Stockholm
 • Tillgänglighet Få resor kvar
 • Längd 15 dagar
 • Pris från 44 990,-
Printa sidan

Program

Karta

Dag 1

Avresa från Sverige

Vårt direktflyg till Bangkok avgår tidigt under eftermiddagen från Arlanda.

Sofitel Saigon Plaza
Dag 2

BANGKOK – HO CHI MINH CITY

Vi landar i Bangkok på morgonen. Vi byter flyg och sätter kurs mot Ho Chi Minh City, Vietnams största stad med runt 7 miljoner invånare.
Staden som ofta kallas Asiens Paris, präglas av mer än 70år av franskt kolonialstyre. Staden bjuder på ett sjudande liv av folkmassor, restauranger och marknader, där allt säljs och köps. Ända fram till 1975 hette staden Saigon, men döptes om och uppkallades efter den revolutionäre Ho Chi Minh.

Vid ankomsten väntar vår lokalguide som tar oss med på en stadsrundtur där vi bland annat ser det franska postkontoret som ritades av Gustave Eiffel, Notre Dame-katedralen, Presidentpalatset och Nationalmuséumet.

Vi gör även ett besök i Cholon, stadens Chinatown innan vi checkar in på vårt förstaklasshotell som ligger centralt i staden. Lunch och informationsmöte på hotellet. Eftermiddagen är till fri disposition. Kanske vill du koppla av vid hotellets pool? Många är kanske trötta efter resan, så ikväll får ni själva välja om, när och hur ni vill äta middag. Det finns en restaurang på hotellet och många trevliga matställen i närheten (L)

Notre-Dame katedralen i Ho Chi Minh City
Dag 3

HO CHI MINH CITY

För dom morgonpigga kan vi rekommendera en tur i staden innan frukost, där du får en inblick i det lokala livet i Ho Chi Minh City. Promenera genom parken, där lokalbefolkningen är i full gång med morgonritualerna. Här utövas det Tai Chi överallt och det sprudlar av liv på dom lokala caféerna. Kanske väljer du att återvända till hotellet i en lokal cyclo (cykeldroska) för en härlig bufféfrukost.

Efter frukost besöker vi de fascinerande underjordiska Cu Chi-tunnlarna, som ligger strax utan för staden. Tunnelsystemet användes ursprungligen som bas för de räder som befrielserörelsen utövade mot den franska kolonialmakten. Därefter följde Vietnamkriget och då användes tunnlarna istället av Sydvietnams Nationella befrielsefront mot amerikanarna.
Man inledde byggandet 1948 och utbyggnationen pågick under 25 års tid. Här fanns skola, kök, sovsalar och sjukhus. Totalt finns ca 250 kilometer tunnlar i olika nivåer, allt från tre till tolv meter under jorden. Detta är ett av de få kvarvarande minnesmärkena från kriget och de som önskar få gå ner i tunnlarna och göra ett besök.

Vi åker tillbaka till Ho Chi Minh City. Eftermiddagen tillbringas på egen hand och vi rekommenderar gärna ett besök på Krigsminnesmuseumet.
Till kvällen samlas vi på en trevlig Vietnamesisk restaurang (F, M)

Saigons charmerande bakgator
Dag 4

HO CHI MINH CITY – MY THO

Efter frukost på hotellet så sätter vi kurs mot My Tho, som ligger ca 70 km från Ho Chi Minh City. Längs vägen gör vi ett stopp i Cholon, där vi besöker ett kinesiskt tempel och en lackfabrik. Vi äter även lunch längs vägen.

My Tho är huvudstaden i Tien Giang provinsen, känd för sina otaliga fruktträdgårdar och risplantager, men även sin nudelsoppa. Här är klimatet bra året runt, vilket ger goda växtvillkor för trädgårdarna med bland annat bananträd, kokos och mango.
För att få en känsla för detta, gör vi en båttur över till Unicorn Island. Här får vi se fruktträdgårdar, smaka på lokalt honungs-te och se hur de tillagar lokala godsaker av puffat ris. Vi går ombord på små roddarbåtar som tar oss med på en charmerande tur på kanalerna på ön – och det möjlighet till lite shopping.

Sent på eftermiddagen checkar vi in på det lyxiga fartyget RV Mekong Navigator. När vi är väl ombord, lägger fartyget ut och vårt kryssningsäventyr börjar. Vi seglar genom Mekongdeltat mot Cai Be. Kvällen bjuder på välkomstmiddag och presentation av besättningen. (F,L,M)

Sampan båt (vår transport till/från fartyget)
Dag 5

CAI BE – SA DEC

Vi ankommer till Cai Be på morgonen. Efter frukost åker vi med sampaner, lokala träbåtar, genom den flytande marknaden och upplever vardagslivet på och längs de smala kanalerna. Vi går iland och promenerar längs flodkanten, besöker en rispappersfabrik, smakar på sötsaker som lagats av cocos och tar en titt på den franska, gotiska katedralen. Under turen besöker vi även Ba Duc, ett traditionellt vietnamesiskt hus.

Väl ombord igen, seglar fartyget vidare genom Vinh Long-provinsen som ligger mitt i Mekong-deltat, känt för sina stora apelsinplantager.
Efter lunch kommer vi till Sa Dec, staden där den franska författarinnan Marguerite Duras spenderade en stor del av sin barndom. Hennes mest kända bok är kanske ”Älskaren från Norra Kina”, som utspelar sig just i Sa Dec. Det har skett väldigt få förändringar i området sedan fransmännen lämnade staden och både skolan och hennes familjs hus står orörda.

Staden Sa Dec är också känd som ”Trädgården av Cochin Chine” på grund av de otaliga exotiska blommorna. Vi gör en rundtur till fots och besöker den kinesiske älskarens hus. Vi promenerar genom den färgglada lokala marknaden, där utbudet är stort. Här säljs det blommor, frukt, grönsaker, fisk och färska råvaror.

Fartyget seglar vidare genom natten, in på Mekongfloden och ankrar upp i mitten på floden under natten (F,L,M)

"Älskarens" hus i Sa Dec
Dag 6

CU LAO GIENG – LONG KHAN ISLAND

Efter frukost blir vi upphämtade med sampaner som tar oss med till ön Cu Lua Gieng. Här lever en blandning av religioner och runt 50 000 människor i harmoni. Vi besöker katedralen som uppfördes år 1879 och får möjlighet att prata med den lokala prästen.

De flesta som bor här livnär sig på båtbyggning och vi får se hur dom lokala träbåtarna byggs.
Vi återvänder till fartyget för lunch och vidare seglats.

Under eftermiddagen besöker vi ön Long Khanh, som är en typisk landsby i Mekongdeltat där befolkningen lever, jobbar och handlar på vattnet. Dom har inte haft så mycket besök utav turister så att deras nyfikenhet är lika stor som vår. Här är det lantbruk och vävning som är intäktsbringande. Vi promenerar genom landsbygden, pratar med lokalbefolkningen och får en inblick i hur Khmerscarfarna produceras. Vi får idag också möjlighet att träffa en lokal krigsveteran, som kämpat för VietCong

Fartyget ankrar upp för natten vid den vietnamesiska/kambodjanska gränsen (F,L,M)

Cao Dai templet
Dag 7

KRYSSNING ÖVER GRÄNSEN – PHNOM PENH

Så snart gränskontoret öppnar kommer besättningen göra gränsformaliteterna så att vi kan kryssa över gränsen vid Vinh Xuong (detta kan ta några timmar). Så snart pappren är i ordning seglar vi vidare på Mekong-floden mot Phnom Penh.

I dag blir det en skön och avkopplande dag ombord och du har möjlighet att utnyttja alla fartygets faciliteter som erbjuds. Fartygets SPA-avdelning kan vi verkligen rekommendera. Längs den mäktiga Mekongfloden ligger risplantagen och de små fiskesamhällena på rad. Vi beundrar utsikten, tar in alla intryck och njuter av en dags till flods.

Runt middagstid ankommer vi till Kambodjas huvudstad, Phnom Penh. Staden var en gång känd som Asiens pärla, den vackraste franskbyggda staden i Indokina. Här står arkitektoniska skatter från det gamla Khmerriket och fallfärdiga skjul sida vid sida med vackra palats i fransk kolonialstil.

Efter middagen besöker vi Forreign Correspondence Club (FCC), en känd samlingsplats för utländska journalister under inbördeskrigen. Idag är detta en trevlig restaurang och bar, men historien och minnena hänger kvar på väggarna. Eller så tittar vi på filmen ”Killing fields” i salongen, om det är någon som vill ha inblick i vårt kommande besök. Fartyget ligger vid kaj i Phnom Penh över natten (F,L,M)

Soldäcket på Mekong Navigator
Dag 8

PHNOM PENH

Kambodja har en stark historia att berätta, något som vi ska få lära oss mer om under förmiddagen. Vi besöker först Choeung Ek – en tidigare fruktträdgård och kinesisk kyrkogård som ligger ca 17 km söder om huvudstaden Phnom Penh. Platsen är tyvärr mest känd som dödsfältet ”The killing fields”, där ca 2 miljoner människor blev avrättade och lagda i massgravar av kommunistregimen Röde Khmererna, mellan år 1975 och 1979. Idag är Choeung Ek ett minnesmärke, med en buddhistisk stupa, fylld med ca 5000 skallar. Många av de som dog var tidigare fångar i det beryktade Tuol Sleng-fängelset (S-21) i Phnom Penh, som vi också ska besöka.

Den tidigare skolan fungerade som koncentrationsläger och tortyrcenter under inbördeskrigen åren 1975-1979 och är en vittnesbörd om Röda Khmerernas övergrepp på lokalbefolkningen.Vi återvänder till fartyget för lunch, fulla av intryck och eftertanke.

Utnyttja eftermiddagen till att koppla av på soldäck eller utforska staden vidare på egen hand. Det ordnas transport mellan fartyget och den lokala marknaden, där det är möjlighet att göra några fynd.

Efter middag ombord får vi avnjuta en traditionell Apsara dansuppvisning. Fartyget ligger vid kaj i Phnom Penh även i natt (F,L,M).

Killing Fields
Dag 9

PHNOM PENH

Efter frukost väntar våra icke traditionella transporter på bryggan, lokala tuk-tukér  (motoriserade trehjulscyklar) som ska ta oss med på en lite mer annorlunda stadsrundtur i Phom Penh. Vi besöker det storslagna kungliga palatsområdet med Silverpagoden, där golvet är täckt av silverplåtar.
Turen går vidare till Nationalmuseumet, som erbjuder en enorm samling av Khmerkonst och skulpturer från åtskilliga epoker. Vi återvänder till fartyget för lunch.

Njut av en eftermiddag på soldäck, ta en promenad längs hamnpromenaden eller besök det buddhistiska templet Wat Phnom, som byggdes år 1373 och har gett sitt namn till staden. Staden erbjuder även en variation av bra och billiga massageställen, och vi rekommenderar att dig att prova en av de lokala specialiteterna, en fantastisk fotmassage som utförs av en blind!

Fartyget seglar från Phnom Penh kring middagstid och ankrar upp ute i Mekongfloden under kvällen (F,L,M).

Dag 10

ANGKOR BAN – WAT HANCEY – KAMPONG CHAM

Efter frukost går vi land i Angkor Ban, en charmerande landsortsby med gamla och historiska trähus. Vi promenerar genom byn och besöker en lokal familj. Här får vi en inblick i den lokala byggtekniken och vi får höra mer om livet här. Vi besöker även det lokala klostret och en liten privat skola. Vi får följa med in i klassrummet och barnen berättar gärna om hur dagens skoldag har varit.

Vi återvänder till fartyget för lunch och några avkopplande timmar på den mäktiga Mekongfloden. Medan vi avnjuter lunch ombord, seglar fartyget vidare till Wat Hanchey. 303 trappsteg tar oss upp till det lokala klostret (buss finns för dom som inte orkar att gå). Väl på toppen, blir vi belönade med en fantastisk utsikt och vi får samtidigt en välsignelse från munkarna.

Före middag samlas vi på soldäck för en cocktail och avsked av besättningen. Kocken serverar en ikväll en extra festlig måltid! Fartyget seglar den sista biten till Kampong Chang, där vi lägger till vid kaj under natten (F,L,M).

Wat Hanchey
Dag 11

KAMPONG CHANG – SIEM REAP

Efter frukost är det tyvärr tid för oss att säga adjö till våra nya vänner ombord på fartyget MS Mekong Navigator. Vi checkar ut från fartyget och tar plats i bussen som ska köra oss till Siem Reap, en tur på ca 5-6 timmar genom ett spännande landskap. Vi stannar för lunch längs vägen. Väl framme checkar vi in på vårt hotell som ligger i centrum av Siem Reap.

Redan under eftermiddagen tar vi en förhandstitt på de fantastiska templen i Angkor – och besöker Ta Prohm som ursprungligen grundats som ett buddhistiskt kloster och universitet på 1200- och 1300-talet. I motsats till de flesta tempel i området är det fortfarande i samma skick som när det upptäcktes. Att flera av scenerna från filmen Tomb Raider blev inspelade här har spelat en stor roll i templets berömmelse.

Kvällen tillbringas på egen hand. Vi rekommenderar ett besök på nattmarknaden, som ligger på gångavstånd från hotellet. Här finner du en blandning av traditionella hantverksprodukter och moderna souvenirer (F,L).

Ta Prohm Temple, Angkor, Kambodja
Dag 12

SIEM REAP (ANGKOR)

Det arkitektoniska mästerverket Angkor Thom var en gång en miljonstad bestående av flera tempel och terrasser. Detta var imperiets centrum, med flera kilometer långa murar och övertäckta gallerier med stenskulpturer. Här bodde kungafamiljen, militärer och präster.
Vackra Buddhahuvuden huggna i sten vaktar sydporten tillsammans med trehövdade elefanter. Det lilla templet Bayon är närmare tusen år gammalt och det mest kända. Men storleken skrämmer ingen, då detta är kanske det finaste av dem alla, med sina närmare 200 karakteristiska stenansiktena.

Vi äter lunch på restaurang FCC, den tidigare franska guvernörens residens. Transport tillbaka till hotellet. Eftermiddagen och kvällen är till fri disposition i Siem Reap (F,L)

 

Bayon templet i Siem Reap
Dag 13

SIEM REAP (ANGKOR)

Vi har självklart sparat det bästa till sist. Idag ska vi utforska självaste Angkor Wat – det största och bäst bevarade templet, som har gett namn åt hela det fantastiska tempelområdet. Detta tempel täcker ett område på ca 210 hektar. Ytterväggarna mäter ca 5,5 km och vallgraven som omger det hela är hundra meter bred. Ett mästerverk som äntligen ska få upplevas.

På eftermiddagen kan du besöka Angkort Nationalmuseum eller utforska staden vidare på egen hand. Framåt kvällen samlas vi för en trevlig avskedsmiddag (F,M)

 

 

 

Dag 14

SIEM REAP – BANGKOK

Du har dagen till egen disposition i Siem Reap. Kanske koppla av vid hotellets pool eller besöka stadens sidenmarknad, där du får möjlighet att se hur siden tillverkas och du har möjlighet att göra inköp.

För de som önskar att få uppleva ännu mer, kan vi föreslå en utflykt till Chong Kneas, den flytande landsbyn som ligger i norra delen av insjön Tonle Sap. Sydasiens största insjö. Sjön är 150 km lång och spelar en stor roll i Kambodja.

Insjön bjuder på ett rikt fågelliv, stora mängder fisk och är levebröd för många människor. Efter en halvtimmes tur från Siem Reap, går du ombord i mindre båtar som tar dig med på en rundtur genom byn. Från båten får du se hur både muslimer, vietnameser och Khmerer från olika samhällen inrättat sina liv genom permanenta bosättningar på flottar. Byn flyttas i takt med vattenståndet i Tonle Sap, som varierar med hela tio meter! Vår färdledare hjälper till att ordna denna utflykt om du så önskar.

Glada ansikten i Siem Reap
Dag 15

BANGKOK - STOCKHOLM

Vi flyger vidare från Bangkok direkt efter midnatt och med Thai Airways direkt till Stockholm, med ankomst samma morgon.

RV Mekong Navigator*****

Förstklassigt flodkryssningsfartyg

Fakta om fartyget

Fartyg: RV Mekong Navigator
Rederi: Lotus Cruises
Standard: 5-stjärnigt
Byggt år: 2014
Antal däck: 3 – Soldäck, övre däck och huvuddäck
Antal passagerare: 60

Ett delikat förstaklassfartyg med hög standard, inrett med en stil som kombinerar fransk elegans med lokala material och möbler. Ombord finner du restaurang, salong med bar, gym, spa och en liten butik. På soldäck finns det solsängar och sittgrupper. Gratis WIFI ombord (med förbehåll för täckning). Fartyget har totalt 34 rymliga och trevliga hytter/sviter (24-54 m²), alla utsides med fönster. 

HOTELLEN UNDER RESAN

Sofitel Plaza, Ho Chi Minh City (5*)
Innan kryssningen på Mekong, bor vi två nätter på Sofitel Plaza Hotel i Ho Chi Minh City. Ett flott förstaklasshotell med en lugn, men centralt läge. Gångavstånd till katedralen, restauranger och shopping. Hotellet har två restauranger, en trevlig lounge/bar och utomhuspool och bar.
Alla rummen (30 m2) har stora fönster med utsikt över staden, aircondition, kaffemaskin, TV, telefon, safe, hårfön och WIFI.
Läs mer om hotellet här

Somadevi Angkor Boutique & Resort, Siem Reap (5*)
Efter kryssningen bor vi tre nätter på Somadevi Angkor Boutique & Resort i Siem Reap. Ett läckert förstaklasshotell i centrum – en liten oas mitt i stan. Gångavstånd till nattmarknaden, restauranger och barer. Hotellet har restaurang, café, två barer, pool med kringliggande solsängar samt ett SPA.
Stora rum (45 m2), alla med balkong, fina badrum med separat badkar och dusch, badrockar och tofflor. Aircondition, TV, telefon, kaffemaskin, safe, minibar och WIFI.
Läs mer om hotellet här

Pris och information

Boka direkt online eller ring oss direkt på 031 – 762 85 10 eller 08 – 450 38 90. Det går givetvis också bra att maila oss på bokning@escapetravel.se

PRISER
Se exakta priser längre upp på sidan under rubriken ”Avgångar”. Klicka på ”Boka nu” för att se samtliga boendealternativ och priser per person på önskat datum.

I RESAN INGÅR
•Flyg Stockholm-Ho Chi Minh City/Siem Reap-Stockholm med Thai Airways (ekonomiklass)
•1 incheckad väska + 1 handbagage
•2 nätter på förstaklasshotell (5*) i Ho Chi Minh City
•Sju nätter i utsides hytt på förstaklassfartyget RV Mekong Navigator (5*)
•3 nätter på förstaklasshotell (5*) i Sien Reap
•Sen utcheckning på hemresedagen, behålla rummet fram till avresa kl 18.00
•Helpension på kryssningen (frukost, lunch och middag)
•Halvpension (frukost och lunsch eller middag) i Ho Chi Minh City och Siem Reap
•Dryck ombord på kryssningen (vatten, juice, mineralvatten, lokal öl, drinkar samt husets vin till lunch/middag)
•Alla utflykter och transporter enligt program (Ej Tonle Sap, dag 14)
•Traditionell Apsara show, filmer och föredrag ombord
•Engelsktalande lokalguider
Obligatorisk dricks till besättningen ombord på fartyget
•Föredrag av författaren Torbjørn Færøvik
•Norsk färdledare från Escape Travel Norge

INTE INKLUDERAT
•Dryck utöver det som nämns ovan
•Visum till Kambodja, 36 USD
•Dricks till lokalguider och chaufförer under kryssningen (Rekommenderat belopp totalt ca 60 USD per resenär).

VISUM TILL VIETNAM
Svenskar får nu stanna upp till 15 dagar i landet utan visum, enda villkoren är att ditt pass är giltigt minst 90 dagar efter inresa i Vietnam och att du har en biljett för vidare resa till annat land. Alla måste ha visum till Kambodja. Detta ordnas ombord på fartyget när vi kryssar över gränsen mellan Vietnam och Kambodja. Alla måste ha med ett passfoto och 36 USD i kontanter. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. Resenärer med annat än svenskt medborgarskap måste själv kontrollera reglerna med den aktuella ambassaden/konsulatet eller kontakta oss. Det är resenärens ansvar att se till att ha ett giltigt pass och ev visum.

FLYGTIDER
Klicka på ”Boka nu” under rubriken ”Avgångar” ovan för att se flygtider på önskat datum.
Önskar du flyg från annan ort? Hör med oss för mer information.

VIKTIG INFORMATION
Flodkryssning är tyvärr inte anpassat för funktionshindrade personer. På utflykterna är det ofta en hel del promenader. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. Av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss men inte alla. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. Föra att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

AVVIKANDE RESEVILLKOR
Vi tar normalt ut en anmälningsavgift på 2.000,- per person. På denna resa är anmälningsavgiften 5.000,- per person.