Panoramabilden i Budapest med sevärdheter byggnader som Chain Bridge, parlamentet och Matthias kyrka. Panoramisk komposit med 4 bilder.

Blogg

Publicerad: 13. januari 2023

Bekvämt sätt att resa för nyfikna människor

Hur är det att flodkryssa? Ett njutningsfullt färdsätt på vatten där god mat och social samvaro spelar en stor roll. Vi är hela tiden på väg och upplevelsen fyller oss successivt med förväntan och nya intryck, men i flodens stilla mak. Vi haffade vår färdledare Per, auktoriserad guide och frågade honom.

Auktoriserad guide och Escapes färdledare Per Dahlström

Auktoriserad guide och Escapes färdledare Per Dahlström

Hej Per, vad tycker du själv om att flodkryssa?

Flodkryssning är nog den reseform jag tycker bäst om. Man träffar så många trevliga personer med olika bakgrund och intressen, och det är inte ovanligt att man knyter vänskapsband.

Och så är det ju upplevelsen! Själva färden genom städer, landsbygd och vildmark och strandhuggen. Det är både avkopplande och lärorikt på samma gång och man upptäcker alltid något nytt.

Donau prima 3

Färdledaren håller ihop gruppen och får alla att trivas, vad är ditt recept på en lyckad kryssning?

Min roll är att se till att allt flyter och gärna hitta på något att göra utanför programmet och att finnas till hands om någon gäst har önskemål eller idéer. Även om jag gjort en resa flera gånger upptäcker jag alltid något nytt, och det ofta tack vare gästerna.

Dessutom finns jag alltid till hands om något skulle inträffa. Trygghet och säkerhet helt enkelt. Till sist är jag även ett stöd åt de lokala guiderna så att de fokuserar på sådant som är intressant för oss skandinaver med våra bakgrundskunskaper.

Sikt över kryssningsfartyget MS Vivienne vid segling

Fartyget MS Vivienne på resa

Vi brukar säga att flodkryssning är ett bekvämt sätt att resa för nyfikna människor, håller du med?

Det viktigaste för en lyckad resa är alltid resenärerna. Är du nyfiken på platser och personer och tar lite egna initiativ kan du få ut så mycket mer. Samtala med någon du inte känner, även från någon annan grupp ombord.

Och gå gärna en sväng iland på egen hand eller med mig och kosta på dig en lunch, ett glas eller fika iland, även om fartygets förplägnad är utmärkt.

Slott av Bratislava på den högra stranden av Donau River vid solnedgången

Vi är nyfikna på dina egna tips längs Donau, vad gillar du mest iland?

Donau har en sådan rik historia och är så otroligt varierad både vad gäller landskap och kultur, så det är svårt att plocka ut något speciellt. Det har hänt så otroligt mycket genom historien utefter denna pulsåder.

Men ska jag plocka ut något speciellt i denna buffé med fantastiska upplevelser blir det kanske de något mindre och inte så kända turistmålen som till exempel Bratislava och Novi Sad. En liten utflykt med lunch eller middag här missar jag ogärna, och vill någon hänga med är det bara trevligt.

Vi säger tack, Per. Vi ses på floden!

Alla våra flodkryssningsavgångar

April 2023

Vackert landskap med tulpaner och hus i Amsterdam, Holland (hälsningskort - koncept)

Tulpankryssning från Amsterdam

Avresa 2023-04-15 / 6 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Slutsåld

Priser från 13.690,-

På denna unika flodkryssning kommer du att besöka några av de vackraste städerna i Nederländerna, som alla vittnar om den charm detta land har att erbjuda. Vi seglar på kanaler och över sjöar och upplever den färgstarka årstiden – i tulpanens tecken.

 • Gun lindman 2

  Gun Lindman
  Guide

Utflykt till Keukenhof ingår // Unik seglingsväg // Endast en avgång 2023 // 3 stadsrundturer ingår

Vineyards in the Valley of the River Douro, Portugal

Flodkryssning Douro - Portugal 7 nätter

Avresa 2023-04-19 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Slutsåld

Priser från 23.990,-

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och städer fulla av kultur och historia. Under resan får du lära känna kulturen och traditionerna i denna del av Portugal väl. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan, och bussutflykten till den UNESCO skyddade spanska staden, Salamanca, är en av höjdpunkterna. Resan startar och slutar i Porto.

 • Kerstin holmberg portratt

  Kerstin Holmberg
  Guide

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Inget enkelhyttstillägg
Paris seinen

Flodkryssning på Seine med Paris och Normandie

Avresa 2023-04-21 / 6 dagar / från Stockholm

Lediga platser

Priser från 16.590,-

Från huvudstadsregionen Île-de-France till Normandiekusten slingrar sig Seine genom ett vackert landskap innan den mynnar ut i Engelska kanalen. Den kulturella metropolen Paris med alla dess sevärdheter, D-Day-stränderna i Normandie, den medeltida staden Rouen och den pittoreska hamnstaden Honfleur, som inspirerat flera av de stora impressionistiska målarna, är några av höjdpunkterna på denna kryssning.

 • Monica hornig

  Monika Hornig
  Guide

Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren ingår // Svensk färdledare

Maj 2023

Ny avgång för 2023
panoramautsikt över Saint-Emilion och vingården, nära Bordeaux i Frankrike

Flodkryssning genom vindalarna i Bordeaux

Avresa 2023-05-07 / 7 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Få tillgängliga

Priser från 24.490,-

Flodkryssningar i Frankrike bjuder på idel vingårdar och vackra landskap och det gör även denna! Följ med på en ljuvlig kryssning på de tre floderna Garonne, Gironde & Dordogne. Här upplever vi Bordeaux-distriktets vindalar och historiska städer tillsammans med trevligt sällskap i grupp med svensk färdledare och kunniga lokala guider. Bordeaux dignar av sevärdheter och vi njuter samtidigt av områdets kulinariska specialiteter inom mat och vin. Namn som Médoc, Pauillac, Cadillac och Saint-Émilion för tankarna till romantik, kultur och gastronomi. Vi kryssar på floderna Garonne och Dordogne, samt på Gironde som är namnet på flodernas gemensamma mynning ut i Biscayabukten. Under färden gör vi flera intressanta strandhugg och får självfallet möjlighet att delta i vinprovning.

 • Christina platou

  Christina Platou
  Guide

Svensk färdledare // Helpension inkl. dryck till maten ombord // Välkomstdrink + utvalda drycker i baren

NYHET!
Gettyimages rudesheim

Flodkryssning på Rhen - i blomstrande vår

Avresa 2023-05-08 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 18.590,-

En flodkryssning i den frodiga Rhendalen är som att segla genom ett underland. Särskilt vackert är det på våren, då det blommar längs stranden och temperaturen är behaglig. Vi börjar i Strasbourg och seglar från Frankrike till Tyskland och Nederländerna. Separat avgång endast för Escape Travels gäster, där våra reseledare ger information och föreläsningar på norska/svenska.

 • Katarina Arvidsson

Endast norska och svenska gäster ombord // Stadsrundtur ingår i Bonn // Stadsrundtur och lunch ingår i Strasbourg

Flodkryssning rhone saone vin soldack

Flodkryssning på Rhône - kultur, mat och kontraster

Avresa 2023-05-12 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 23.495,-

En njutning för både smaklökar och ögon väntar på denna flodkryssning. Under åtta dagar färdas vi på de två floderna Saône och Rhône genom landskapen Beaujolais, Rhône Alps och Provence. Lyon, Avignon och Viviers är några av de orter vi besöker under resans gång. Vi upplever kyrkor, slott, vacker natur och en behaglig atmosfär med god mat och dryck ombord på vårt fartyg. Välkommen till Frankrike när det är som bäst!

 • Monica hornig

  Monika Hornig
  Guide

Svensk färdledare // Helpension inkl. dryck till maten ombord // Välkomstdrink + utvalda drycker i baren

NYHET
Österrikisk parlamentsbyggnad med Athenastatyn på fronten i Wien på soluppgången

Flodkryssning på Donau genom tre länder från Wien

Avresa 2023-05-25 / 8 dagar / från Köpenhamn, Stockholm

Slutsåld

Priser från 24.995,-

En klassisk kryssning genom Europas hjärta med ett nybyggt fartyg på Donau. Charmiga småstäder och livliga huvudstäder längs floden erbjuder fantastiska upplevelser. Resan genom den vackra Wachaudalen är minnesvärd.

 • Eva jantzen

  Eva Jantzen
  Guide

Svensk färdledare // Utvalda drycker till maten och i baren ingår // Helpension // Nybyggt fartyg // Stadsrundtur med lunch i Wien ingår

Inget enkelhyttstillägg
Danube River framför den gamla staden av Bratislava

Flodkryssning på Donau från Svarta havet

Avresa 2023-05-27 / 12 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 29.990,-

Donau är drottningen av Europas floder och har fört liv, handel, upptäckter och kultur med sig från Schwarzwald till Svarta havet. På denna speciella kryssning, förutom att uppleva attraktiva städer och charmiga byar, kommer du också att smaka på lokala rätter, vin och öl, liksom olika kulturella upplevelser längs Donau. Följ med på en flodkryssning där du kommer nära det mesta när fartyget seglar i en lugn takt genom ett mångsidigt landskap.

 • Ulf isaksson

  Ulf Isaksson
  Guide

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren ingår // Inget enkelhyttstillägg

Vinodlingar och landskap i Douro-regionen i Portugal

Flodkryssning Douro - Portugal 5 nätter

Avresa 2023-05-27 / 6 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Få tillgängliga

Priser från 21.990,-

Douro är pulsådern som livet i medeltida Porto alltid kretsat kring. Din kryssning börjar och slutar här i Porto, där Dourofloden rinner ut och möter Atlanten efter nära 90 mils färd från källan i nordvästra Spanien. Flodkryssning Douro bjuder dig på en slingrande resa längs floden Douro, tidigare transportväg av vintunnor från Dourodalen. En äkta naturupplevelse längs olivlundar, vinodlingar och sceniska bergsbyar på en av Europas vackraste floder. Eller som en av våra gäster påpekade efter att ha genomfört sitt livs kryssning: ”Det ÄR världens vackraste flod.”

 • Gun lindman 2

  Gun Lindman
  Guide

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Juni 2023

Augusti 2023

September 2023

Avignon Bridge med påvarpalatset och Rhone-floden på soluppgången, Pont Saint-Benezet, Provence, Frankrike

Flodkryssning på Rhône och Saône

Avresa 2023-09-01 / 7 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 25.990,-

Kryssningen går från Chalon-sur-Saône norr om Lyon till Martigues i syd. Landskapet har inspirerat flera kända konstnärer, till exempel är Stjärnenatt en av Van Gogh mest kända verk. Tavlan föreställer en nattlig sydfransk vy med solrosor och en virvlande natthimmel. Vi hoppas också på stjärnklara kvällar på däck på vårt 4-plus stjärniga skepp MS Van Gogh. Det kan behövas lite avslappning under stjärnorna, för det är en innehållsrik kryssning.

 • Christina platou

  Christina Platou
  Guide

Vin, öl, drinkar och mineralvatten ingår // Delikat, franskinspirerad mat ombord

Vineyards in the Valley of the River Douro, Portugal

Flodkryssning Douro - Portugal 7 nätter

Avresa 2023-09-02 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 27.490,-

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och städer fulla av kultur och historia. Under resan får du lära känna kulturen och traditionerna i denna del av Portugal väl. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan, och bussutflykten till den UNESCO skyddade spanska staden, Salamanca, är en av höjdpunkterna. Resan startar och slutar i Porto.

 • Monica hornig

  Monika Hornig
  Guide

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Inget enkelhyttstillägg
Danube River framför den gamla staden av Bratislava

Flodkryssning på Donau från Svarta havet

Avresa 2023-09-08 / 12 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 32.990,-

Donau är drottningen av Europas floder och har fört liv, handel, upptäckter och kultur med sig från Schwarzwald till Svarta havet. På denna speciella kryssning, förutom att uppleva attraktiva städer och charmiga byar, kommer du också att smaka på lokala rätter, vin och öl, liksom olika kulturella upplevelser längs Donau. Följ med på en flodkryssning där du kommer nära det mesta när fartyget seglar i en lugn takt genom ett mångsidigt landskap.

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren ingår // Inget enkelhyttstillägg

Nyhet
Cochem en stad vid floden Mosel

Flodkryssning på Rhen och Mosel

Avresa 2023-09-09 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 23.995,-

Följ med på en flodkryssning genom Tysklands frodigaste vindalar, en resa inramad av skön natur och goda viner. Utmed Mosel finns några av de brantaste vinodlingarna i världen och vi får gott om tid att njuta av den vackra utsikten från vårt fartyg. I Koblenz flyter Mosel över i Rhen med sina fina medeltida städer, charmiga byar och riddarslott. Det blir spännande att se vad Rhen har att erbjuda vid varje krök!

 • Per Dahlström

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker till maten och i baren ingår

Vineyards in the Valley of the River Douro, Portugal

Flodkryssning Douro - Portugal 7 nätter

Avresa 2023-09-18 / 8 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 25.480,-

Floden Douro rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och städer fulla av kultur och historia. Under resan får du lära känna kulturen och traditionerna i denna del av Portugal väl. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan, och bussutflykten till den UNESCO skyddade spanska staden, Salamanca, är en av höjdpunkterna. Resan startar och slutar i Porto.

 • edf

  Nina Hoogland
  Guide

Svensk färdledare // Helpension // Utvalda drycker ombord till maten och i baren

Venedig Canale Grande

Flodkryssning Italien med Venedig

Avresa 2023-09-24 / 7 dagar / från Göteborg, Köpenhamn, Stockholm

Lediga platser

Priser från 21.990,-

Denna flodkryssning är full av italienska höjdpunkter, både för ögonen och smaklökarna. Vi kommer att besöka några av Italiens vackraste och speciella städer, och ja – vi hamnar faktiskt mitt i det italienska matmeckat. Här har flera av de italienska delikatesserna skapats. Venedig är ett äventyr i sig själv. Det surrande livet på Canal Grande, de pittoreska broarna med gondoler som sakta glider förbi, de smala gatorna du går in på och sedan förvirrar dig in i olika gränder (men var inte rädd, det finns tecken som pekar dig i rätt riktning igen överallt) – det måste bara upplevas!

 • Katarina Arvidsson

Helpension inkl. dryck till maten ombord // Välkomstdrink + utvalda drycker i baren

Oktober 2023

November 2023